„В началото, когато всички трябваше да си подадат ръка в Европа, някои твърде много помислиха само за себе си и казаха, че останалите не ги интересуват.“

Това заяви днес в реч пред Европарламента председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя участва в извънредна пленарна сесия в Брюксел, посветена на координирания европейски отговор на пандемията от коронавирус.

„Европа трябваше да докаже, че е съюз не само когато грее слънце, но и когато се развихри буря. Мнозина изпитаха на гърба си последиците от своите себични действия. Именно затова взехме мерки. И страните членки вече си подават ръка“, изтъкна Фон дер Лайен.

Можем да помогнем на всички само ако си помогнем взаимно един на друг, смята Фон дер Лайен. Тя увери, че няма да бъдат пожалени сили, за да бъде спасен животът на колкото се може повече хора.

В началото обаче всички сме станали свидетели на задържането на животоспасяваща апаратура по границите заради натоварен трафик. Именно затова е взето решението за откриването на „зелени“ коридори, по които да се движат безпрепятствено товари със стоки и медицински материали. За първи път в ЕС се трупат складови наличности.

„Отговорът ни ще бъде успешен само ако единният пазар и Шенген функционират. Няма как да стане с връщането на границите. Някои страни посегнаха по рефлекси и върнаха граничния контрол. Но свободното движение на хора и стоки е най-сериозното ни предимство и трябва да насочим усилията си натам“, изтъкна председателката на ЕК.

Тя е убедена, че няма смисъл да се забранява износът на изделия от една към друга страна. Затова Комисията се намесила, когато някои страни забраниха износа към Италия.

Координираният подход вече дава плодове и вътрешният пазар е започнал да функционира по-добре. Същевременно болници в Саксония (Германия) вече приемат болни от Ломбардия (Италия), пациенти от Франция се лекуват в Люксембург.

Народите сега нази гледат*. Иде Видовден

„Народите на Европа сега нази гледат какво ще направим нататък. Ще направим всичко по силите ни“, зарече се Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи и главните според нея герои на борбата с коронавируса. Те жертват всичко, за да спасят нашите родители, изобщо възрастните хора. И Европа им дължи благодарност.

Сред тези герои са лекарите, медсестрите, тези, които се грижат за чистотата в градовете, които чистят улиците, тези, които пекат „хляба насъщен“.

Но има и нещо безпрецендентно, посочи Фон дер Лайен. И то е, че всеки един от нас има своя роля и трябва да я изиграе, като участва в издължаването на благодарността.

„Едно нещо е по-силно от вируса – обичта и съчувствието. Пред лицето на тази трагедия Европа показва колко силна може да бъде“, каза шефката на ЕК.

И даде за пример начина на изказване на благодарност – от включването в доброволчески акции до пеенето и ръкопляскането по балконите вечер. Фон дер Лайен не пропусна и тези, които носят провизии по домовете на най-нуждаещите се. Тя не забрави да спомене и производителите на парфюми и водка, които вместо тези стоки днес произвеждат дезинфекционен гел, и тези, които вместо ръкавици шият маски.

Председателката на ЕК допълни, че хората вече мислят и какво ги чака след края на пандемията - на какво работно място ще се върнат, какво ще стане с техния бизнес, работодатели, спестявания, ипотечни кредити. Те се безпокоят за своите родители, съседи, местни общности.

„Те вече знаят, че правителствата е трябвало да вземат трудни решения. Но знаят и ще запомнят кой е бил до тях в трудните часове и кой не е бил, кой е действал и кой е седял със скръстени ръце. И ще запомнят решенията, които ще вземем днес и които няма да вземем.“

Фон дер Лайен е убедена, че скоро иде Видовден. И на този ден, както и след него, е важно ЕС да бъде до тези, които се нуждаят от него.

„Това е тази Европа, която хората трябва да помнят, след като излезем от тази ситуация. Тази Европа, която да е от полза за гражданите си, когато те най-много се нуждаят от нея. Европа, която поставя съчувствието над всичко останало. Европа, която в тежки моменти може да се изправи срещу тежката ситуация. Това е именно онази Европа, която изградиха и за която мечтаха основателите на ЕС след разрушителната Втора световна война“, каза председателката на Комисията.

На дневен ред са и въпроси ще се раздели ли в бъдеще ЕС на бедни и богати. Фон дер Лайен смята, че покрай кризата Съюзът може да стане още по-добър и по-силен, да има повече „сцепление“ между страните. И по света да се говори с повече уважение към Съюза.

„Предстои ни да напишем историята. Нека го направим заедно. Нека Европа бъде едно голямо сърце, а да не се разделя на 27 сърца. Да живее Европа!“, завърши изказването си Фон дер Лайен.

И други оратори изказаха критики към Европа. Естебан Гонсалес Понс, който говори от името на Европейската народна партия (ЕНП), например смята, че не правителствата в ЕС са слаби. А е слаб европеизмът на днешните ръководители на страните.

Други обвиниха за пандемията и бюджетните съкращения в различните страни. Една от най-засегнатите сфери бе здравеопазването.

Джамбазки: Пакетът „Мобилност“ и Зеленият пакт – в кошчето! Птичките чикчирикат и хората нямат работа

Ангел Джамбазки

Евроинституциите както винаги са проспали кризата с коронавируса и са реагирали със закъснение.

Така започна изказването си „обичайният заподозрян“ от българска страна – Ангел Джамбазки. Както и в много предишни случаи той бе единственият евродепутат от страната ни, който взе думата. 

„Ще ви се караме след кризата. Сега, уважаеми, от нас се очаква едно – адекватни, смислени, навременни мерки за защита на икономиките“, каза Джамбазки (ВМРО), който е от групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

И продължи:

„Ако искате този съюз да продължи да съществува, трябва да се възстанови единният общ пазар. Ако искате този съюз да продължи да работи, трябва да продължат да работят производството, търговията и транспортът.“

Според Джамбазки има два аспекта, които са най-важни и върху които трябва да се обърне внимание и да се вземе бързо решение, каквото очакват избирателите:

„На първо място, транспортът. Забравяте веднага пакета „Мобилност“, късате го и го хвърляте в кошчето. Ако той беше влязъл в сила, ако бяха уволнени източноевропейските шофьори – български, полски, чешки и т.н., сега магазините в Белгия щяха да са празни и всички ние щяхме да хрупаме тревица и да гоним катеричките в парка – нещо, което, както видяхте от Китай, не е добра идея.“

Българският „консерватор“ поиска спешни мерки за компенсиране на превозвачите. И изтъкна, че без превоз няма да има икономика и магазини в целия Европейски съюз.

В кошчето при пакета „Мобилност“ трябва да отиде и Зеленият пакт, продължи Джамбазки.

„Сега живеем в Зеления пакт, уважаеми. Самолетите не летят, производството не работи, въздухът е чист, птичките чикчирикат и хората нямат работа“, каза той.

И поиска незабавен мораториум върху данъка за въглеродните емисии. Според Джамбазки той е спекулативен, краде пари от икономиките и ги дава на банките. Само за България това са 350 милиона евро годишно, смята „консерваторът“.

Евродепутати гласуват от домовете си

Заради пандемията повечето евродепутати участват в сесията от домовете си. Те получават за първи път в историята на Европарламента възможност да гласуват там, където се намират, а не в заседателната зала. През целия ден точка по точка от дневния ред те ще гласуват с попълването на протоколи, които ще снимат и ще изпращат от служебната си електронна поща до сървър на ЕП.

Резултатите от гласуването на евродепутатите ще бъдат обявени късно тази вечер или утре.

-----

* Този израз по цитат от стихотворението „Опълченците на Шипка“ от Иван Вазов, както и „Иде Видовден“ бяха произнесени в ефир от преводача на български език.