Съединените щати “може вече да са в рецесия”, каза днес председателят на Федералния резерв (централната банка) Джеръм Пауъл, предаде Ройтерс.

Напредъкът в контрола върху разпространението на новия коронавирус ще диктува кога икономиката може отново да заработи, каза той в интервю за телевизионната верига NBC.

“Ние не сме експерти по пандемии... Бихме предпочели да слушаме експертите. Доктор [Антъни] Фочи [главният епидемиологичен специалист на САЩ] каза, че вирусът ще определя разписанието и това ми звучи правилно”, каза Пауъл. “Първата заповед за бизнеса ще бъде да се постави разпространението на вируса под контрол и тогава да се възстановява икономическата дейност.”

Целта на трилионите долари в заеми и покупки на облигации, които Фед позволи през миналите две седмици, е да позволи на иначе здравата икономика да спре достатъчно дълго, за да бъде овладян вирусът, преди да се възстанови по-късно през годината.

“Колкото по-рано преминем през този период и поставим вируса под контрол, толкова по-рано може да дойде възстановяването”, каза Пауъл. “Знаем, че икономическата активност ще спадне вероятно значително през второто тримесечие, но мисля, че мнозина очакват и аз бих очаквал тя да се върне и да се увеличи във второто полугодие.”