Съдийската колегия на ВСС се събра на извънредно работно съвещание днес, съобщават оттам.

Магистратите обръщат внимание, че в приетия от Народното събрание закон за извънредното положение се приема да не се спират процесуалните срокове по наказателни дела, по Закона за екстрадициите и за европейската заповед за арест, мерки за принуда, давностни срокове по НК и др.

Затова съдийската колегия от една страна апелира да се инициират незабавно законодателни промени по току-що създадения закон.

От друга - в момента посочените срокове хем текат, хем с решение именно на Съдийската колегия е напълно ограничен достъпът до съдебните сгради, и така трябва служителите и магистратите да продължат да работят по въпросните изброени казуси.

Освен това към посочените вече незабавни дела, които все още се гледат, кадровиците включват и делата за спекула при извънредно положение, както и по члена - "за който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ..." и др. Иначе тези казуси, свързани пряко с извънредното положение, трябваше да се гледат, когато се насрочат по общия ред, т.е. - след години.

Съдийската колегия с новото си решение изрично указва на административните ръководители, че имат право да добавят и други дела към списъка с неотложните.

Цялото днешно решение на Съдийската колегия може да бъде видяно тук.