От седмици прави впечатление сравнително ниският брой на починали от коронавируса в Германия на фона на катастрофата в Италия и сега в Испания. Към днешна дата има 37 800 потвърдени заразени и 198 починали.

„Броят на смъртните случаи е сравнително нисък, защото в Германия се прави екстремно много лабораторна диагностика“, посочи Кристиан Дростен, главният вирусолог на клиниките „Шарите“ и съветник на правителството в борбата с пандемията.

В Германия за седмица се правят над половин милион теста. Друг фактор е, че Германия започна да тества още много рано, при първите съобщения за разрастването на епидемията. Тестовете сами по себе си не намаляват смъртността директно, но дават по-ясна картина за ситуацията и правят възможна изолацията на заразените и проследяването на техните контакти и съответно и тяхната изолация.

Не е за пренебрегване и математиката - чисто статистически по-широкото тестване на населението сваля броя на процента починали.

За все още успешното забавяне на болестта голяма роля играе и поведението на германците. Още преди обявяването на препоръките на правителството за въздържание от контакти с хора извън фамилията, повечето фирми взеха мерки и преминаха към хоумофис. Хората са си наложили сами въздържание, както се вижда от първото публикуване на данните на движението на германците през март. Още в средата на март придвижването с обществен транспорт е силно намаляло, при обявяването на извънредните мерки то вече има спад от 70%.

Още един фактор за ниския брой починали засега е и ниският брой на заразени възрастни в сравнение с други държави, посочват епидемолозите в страната.

Днес германските университетски клиники се обединиха в мрежа, в която да обменят незабавно опит и резултати от работата си по овладяването на пандемията и унищожаването на вируса. Основна цел е да се направи систематизиране на данните на всички пациенти с Covid-19, за да имат учените и медиците и цялостен поглед върху протичането на болестта, симптомите, здравната история на тежко заболелите и протичането на лечението. Тези данни са жизнено необходими при създаването на ваксина и взимането на мерки при очакваното поетапно излизане от карантината.

Не без значение за дългото владеене на ситуацията в Германия е и фактът, че всяка университетска болница работи тясно с пациенти и изследователи, а бизнесът съумя да премине скоростно към производство на нужните консумативи за лабораториите. Днес „Бош“ представи първия скоростен тест за коронавируса, но фирмата не е единственият автомобилен доставчик, който се съсредоточи върху разработка на теста след спирането на автомобилното производство. Подобни технологии разработват и други техни конкуренти.