Страните от Г-20 ще инжектират 5 трилиона долара в световната икономика за преодоляване на последиците от коронавируса, се казва в декларация, разпространена след днешната видеоконферентна среща на лидерите на групата, цитирана от световните агенции, предава БТА. 

Г-20 ще продължи мащабната финансова подкрепа и съвместните им действия ще увеличат нейния ефект, ще осигурят взаимодействие и обща синергия, е посочено в документа.

Лидерите от Г-20 ще поискат финансовите министри и централните банкери да координират действията си редовно с международните организации за разработка на план за действие в отговор на коронавируса. 

Групата ще поиска Международната организация на труда (МОТ) и Организацията за икономическо развитие и сътрудничество (ОИСР) да следят въздействието на пандемията върху заетостта на населените то света.

Ръководителите от Г-20 се ангажират да продължат да противодействат на опасността от уязвимост спрямо дълговете в страните с ниски доходи в резултат на коронавируса.

Председателката на заседанието - Саудитска Арабия, поиска първа координиран план за действие.

"Въпреки важността на индивидуалния отговор на всяка държава, наш дълг е да засилим сътрудничеството и координацията във всички аспекти на приетите икономически политики", заяви Крал Салман при откриването на срещата. 

Той изтъкна, че е отговорност на най-развитите държави да протегнат ръка на развиващите се страни и на най-слабо развитите като им позволят да укрепят капацитета си и да подобрят инфраструктурата си, за да преодолеят тази криза и нейните последици.

Срещата беше очаквана с най-голям интерес от Испания и Италия, които са двете най-тежко пострадали страни в Европа от коронавируса. 

Във видеозаседанието участваха президентът на САЩ Доналд Тръмп, руският президент Владимир Путин, френският - Еманюел Макрон, германската канцлерка Ангела Меркел и другите лидери на страните от голямата двайсетица.