ЕС реши да разработи стратегия за изход от причинената от коронавируса криза. Тази стратегия трябва да помогне за възстановяването на икономиката и нейния „отскок“ веднага щом условията го позволят.

Това заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след днешния Европейски съвет.

Всъщност той бе видеоконференция между ръководителите на страните членки. Поради коронавируса те не дойдоха в Брюксел, а участваха в събитието от своите страни.

Стратегията хем трябва да опази здравето на хората, хем да подкрепя икономиката, хем да позволява на работниците да преминават през границите. 

„Ние сме в последната година на 7-годишния ни бюджет. Тази криза показва колко е важно да имаме бюджет, който да се справи с кризи като настоящата“, каза Фон дар Лайен.

Лидерите на ЕС така и не се споразумяха за Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. на Европейския съвет на 20 февруари.

„Отскокът“ изисква добре обмислена стратегия на изход. Тя трябва да представлява комплекс от научно обосновани протоколи. И Комисията ще работи върху тези протоколи заедно с учени и експерти, увери Урсула фон дер Лайен.

„Тази стратегия трябва да предложи кога и как да се откажем например от мерките за социално дистанциране“, изтъкна тя.

Дори ръководителите на евроинституциите не бяха заедно на заключителната пресконференция. Шарл Мишел говори от централата на оглавявания от него Европейски съвет, а Урсула фон дер Лайен – от сградата „Берлемон“, където се помещава Еврокомисията.

Основна част от предизвикателствата на възстановяването трябва да бъдат поети от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тя трябва да разполага с необходимите за тази цел средства, заяви Шарл Мишел. Така ще бъде гарантиран средносрочният и дългосрочният просперитет на ЕС.

Шарл Мищел припомни петте основни приоритета, по които европейските лидери се разбраха да работят след видеоконференциите си на 10 и 17 февруари. Те са залегнали и в съвместното изявление на участниците в Съвета.

1. Ограничаване на разпространението на вируса. Част от него е засилването на граничния контрол и последвалата отмяна на маловажни пътувания до ЕС, както и решението за създаването на „зелени“ коридори, по които безпрепятствено да се движат товари със стоки от първа необходимост и лекарства. Пак в рамките на този приоритет правителствата ще се борят с разпространяваната дезинформация чрез прозрачни, навременни и основани на факти съобщения за това какво се прави;

2. Осигуряване на медицинско оборудване. Това е и най-“острият“ приоритет. Трябва да бъде гарантирано, че то може да бъде произвеждано лесно, бързо и евтино, изтъкна Урсула фон дер Лайен. Трябва да се водят разговори и с представители на индустриалния бранш, за да се разбере как може да се помогне за увеличаване на производството. Фон дер Лайен даде пример как предния ден е разговаряла с производители на вентилатори;

3. Насърчаване на изследванията. Спешно е необходимо споделяне на научна информация както в ЕС, така и в целия свят, за да бъде разработена във възможно най-кратък срок ваксина против вируса;

4. Справяне със социално-икономическите последици. Ръководителите на 27-те страни от ЕС дават срок от две седмици на еврогрупата да намери единен икономически отговор на кризата. Финансовите министри от еврозоната трябва да вземат предвид безпрецедентното естество на шока от COVID-19;

5. Репатриране на граждани на ЕС, блокирани в трети страни. Всички, попаднали в такова положение и желаещи да се приберат, трябва да получат тази възможност. Това ще се извършва в сътрудничество между Еврокомисията и върховния представител за външната политика.

Същевременно европейските ръководители приветстват заключенията на Съвета на ЕС от 25 март за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания.

Лидерите на страните членки на Съюза продължават да бъдат обезпокоени от ситуацията на гръцко-турската граница, където има струпване на голямо количество мигранти. Те изразяват пълна солидарност с Гърция, а също така с България, Кипър и други засегнати държави.

АФП: Италия блокира срещата

Джузепе Конте

Италианският премиер Джузепе Конте не приема проекта, изготвен по време на видеоконферентната среща на върха на ЕС, за общи икономически мерки срещу пандемията от коронавирус. Това съобщиха източници от италианското правителство, предаде АФП.

Рим иска Съюзът да изготви "иновативни финансови инструменти, които да са реално адаптирани за война", казал сътрудник на Конте, цитиран от италиански медии.

По въпроса как да се реагира на икономическата катастрофа, която заплашва ЕС, се сблъскват възгледите на страните от Южна Европа, привърженици на идеята за по-голяма финансова солидарност и тези на страните от Северна Европа, отбелязва АФП.

На пресконференцията след срещата обаче не стана изобщо дума за блокиране на срещата.