Главният прокурор на Венецуела потвърди, че службата му е започнала разследване срещу самообявилия се за президент опозиционен лидер Хуан Гуайдо за предполагаемо планиране на преврат, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тарек Сааб потвърди в поредица туитове, че Гуайдо, който от миналата година се опитва да свали президента Николас Мадуро, е разследван наред с генерала в оставка Кливер Алкала и други заговорници.

По думите на самия Кливер Алкала този опит за преврат е бил планиран в Колумбия с помощта на американски съветници и с пари, откраднати от венецуелската държава, посочва в туитър Сааб, говорейки за бившия генерал, който живее в Колумбия.

Главният прокурор пише, че планът е бил осуетен, когато пратка с оръжие на стойност 500 000 долара, което трябвало да бъде да внесено контрабандно през границата във Венецуела, е била заловена в колумбийския пристанищен град Санта Марта.

При управлението на Мадуро, който спечели втори мандат на спорни избори през 2018 г., икономиката се срина, което доведе до внушителни протести срещу властта и накара венецуелците масово да напускат страната.

През януари 2019 г. Гуайдо се самопровъзгласи за временен президент и срещна международна подкрепа, но усилията му да свали Мадуро не успяват, тъй като ключови фигури от влиятелните въоръжени сили остават предани на президента.

Вчера САЩ предложиха награда до 15 милиона долара за информация, която може да доведе до ареста на президента на Венецуела Николас Мадуро, когото Вашингтон обвинява в "наркотероризъм". Държавният департамент обяви също награда от 10 милиона долара за информация, която би помогнала за ареста на приближени на Мадуро настоящи и бивши представители на управлението, обвинени също в наркотрафик, тероризъм и корупция.

В отговор на обвиненията венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че те свидетелстват за отчаянието на вашингтонския елит. Решението на правителството на Тръмп да предложи награди за залавянето на Мадуро и други висшестоящи представители, обвинени в наркотрафик, са израз на обсебеността на американското правителство от Венецуела, продиктувана от желанието му да си осигури изборна подкрепа в щата Флорида, каза министърът, цитиран от Ройтерс.