276 са потвърдените към тази сутрин случаи на заразени с коронавирус у нас. Най-младият инфектиран е дете на 3 годинки. 

Това обяви тази сутрин на редовния си брифинг началникът на щаба за борба с вируса генерал Венцислав Мутафчийски.

Спрямо снощи новите случаи са 12, а общо за денонощието - 33.

Детето, както и още едно на 8 години, са били контактни лица на заболял лекар от Бургас. 

По този повод Мутафчийски посочи, че щабът ще издаде препоръка - да се смята цялото семейство под карантина като вирусоносители, ако има един заразен.

Има и трети случай в морския град от тези 12 нови проби - на млада жена на 22 години, завърнала се от Великобритания.

Нови случаи има и в Пловдив и Кюстендил. Вчера бе съобщено за Хасково и Кърджали.

Добрата новина е, че днес се очаква да бъде изписан деветият оздравял пациент от столичната Александровска болница.

Болниците - в готовност

Генерал Мутафчийски отчете готовността на болниците да приемат инфектирани пациенти. По списък леглата са 7473 - 1137 от които в София. 1347 са интензивните, от тях 518 в столицата. Това са легла с респиратори - уточни началникът на щаба.

Той отчете и общия брой направени до момента тестове - 6454. 4800 от тях в София. Направи обаче уговорката, че това не са само първичните тестове.

"От три дни се катерим с по 10-14% заболеваемост", заяви още началникът на оперативния щаб в отговор на въпроси, свързани с разхлабването на мерките, които вчера бяха удължени до 12 април.

В типичния си стил генералът "скастри" поведението на гражданите, водили "абсолютно ненормален живот", незачитайки мерките - като имаше предвид масовите "пикници" по паркове и градини от миналата седмица, когато времето беше хубаво и хората пренебрегваха препоръките на щаба за спазване на социална дистанция.

Мутафчийски не се ангажира и с това дали мерките ще бъдат удължени и след 12 април предвид собствените му думи, че пикът на епидемията у нас се очаква около Великден. "Имаме две седмици дотогава", лаконичен бе той.

Дарете!

Генералът започна днешния си брифинг с призив за дарение. Открита е DMS кампания, като всеки, който иска да подпомогне работата на медиците, може да изпрати sms на номер 17 777 с текст DMS SOLIDARNOST.

Бе обявено още, че държавната АЕЦ "Козлодуй" е дарила 800 000 лева.