Днес Бойко Борисов получи международно обаждане. Но не с поздравление, а с предупреждение. Да не се коалира с Патриотичния фронт, защото той бил крайнодесен и поставял под съмнение демократичния и европейски характер на бъдещото правителство.

Автор на предупреждението е Ги Верхофстадт, лидер на либералите в Европейския парламент. В неговата група са депутатите от ДПС, чиято партия засега изглежда, че ще остане в опозиция в България.

Лидерката им в Европарламента Филиз Хюсменова не върна веднага обажданията на Клуб Z. Искахме да я питаме, дали партията й е убедила Верхофстадт да направи изявлението. То в голяма степен съвпада със следизборните позиции на председателя на ДПС Лютви Местан, че България се нуждае от коалиция с ясна евроатлантическа ориентация. 

В съобщението си АЛДЕ призовава Борисов "да формира стабилно правителство, построено върху основните ценности при спазване на върховенството на закона и основните права". Преводът е ясен: без нашите хора, т.е. ДПС няма такова правителство.  

Белгия, на която Верхофстадт беше министър-председател от 1999 до 2008 година, е родината на сюрреализма и екстравагантността не е чужда на политиците й. Изказването му сетен път го потвърждава.

В понеделник Верхофстадт отказа да коментира наскоро съставеното коалиционно правителство на страната си, в което неговата партия - на фламандските либерали - участва. То е обект на остри критики, защото включва ключови министри от една друга, меко казано, дискусионна партия - сепаратисткият и също националистически Нов фламандски алианс.

Двама от неговите министри, ден след като се заклеха, бяха уличени в безкритично отношение към движение, което е сътрудничило с нацистите, докато те са окупирали Белгия през Втората световна война. А един от тези членове на кабинета, държавният секретар по миграцията и убежището Тео Франкен, трябваше да дава обяснения за участието си във възпоменание на известен сътрудник на нацистките окупатори.

Излиза, че г-н Верхофстадт се въздържа да коментира вътрешните работи на родината си, но охотно го прави, що се отнася за вътрешните работи на България. При това и в двата случая става въпрос за верност към основополагащи европейски ценности.

Г-н Верхостад през май отказваше да коментира кандидатурата на Делян Пеевдски за евродепутат от ДПС . Тогава той се аргументира, че АЛДЕ не се меси във вътрешните работи на членуващите в него партии. Да се меси във вътрешните работи на други държави и партии и да реди коалиции обаче той явно няма задръжки.

Г-н Верхофстадт, който е толкова привързан към върховенството на закона, до ден днешен не е отговорил, какво общо има със законността и с европейските ценности Делян Пеевски - най-популярният образ на беззаконието и олигархията в България. 

Най-смущаващо от всичко обаче е зле прикритата заплашителна нотка в посланието му: Ако направите коалиция с ПФ и без нашите хора, "това би могло допълнително да забави действителната европейска интеграция на България".

Посланието на Верхофстадт, който е един от най-гласовитите проевропейци и федералисти, всъщност руши доверието в Европа. То илюстрира безскрупулния и безприципен начин, по който европейските партии често защитават "своите негодници" в страните-членки срещу няколко места повече в Европейския парламент.