Първият регистриран заразен с COVID-19 е продавачка на скариди от Ухан, предаде "Уолстрийт джърнъл", цитиран от The Cronicle. 

Петдесет и седем годишната жена се казва Вей Гикшен, която се е почувствала зле за първи път на 10 декември.

Първоначално помислила, че е настинала, затова посетила местната клиника и след това се върнала на работа - по този начин е спомогнала за масовото разпространение на вируса.

"Почувствах се изморена, но не както при предишни години, сподели тя пред китайския вестник The Paper. - Всяка зима боледувам от грип. Затова мислех, че е грип."

Осем дни по-късно Вей едва била в съзнание, поставена на болнично легло. Това без съмнение е един от първите случаи на пандемията от коронавирус, който разболя половин милион души и уби повече от 23 000.

След местната клиника Вей търси помощ в Единайсета болница в Ухан.

"Докторът в Единайсета болница не успя да разбере какво ми има и ми даде хапчета", сподели тя.

Те обаче не ѝ помогнали и тя се върнала за инжекции.

"По това време се чувствах още по-зле и много некомфортно, заяви Вей. - Нямах сила или енергия."

Накрая на 19 декември посетила една от най-големите болници в града - "Ухан Юнион хоспитал", за обстоен преглед. Лекар описал болестта ѝ като "безмилостна" и добавил, че вече няколко души от Ухан са били приети с подобни симптоми.

Сложена е под карантина в края на декември, след като лекарите направили връзката между респираторното заболяване и пазара за морски деликатеси.

Според изявление на местната здравна комисия в Ухан от 31 декември Вей е сред 27-те диагностицирани пациенти с COVID-19 и един 24-те с директна връзка с пазара в града.

Вей е излекувана и напуска болницата в началото на януари. Според нея се е заразила от общата тоалетна в пазара, която дели с продавачите на дивеч.

Продавачи, работели рамо до рамо с Вей, и членове на семейството ѝ също са били заразени, включително дъщерите и племенницата ѝ.

Китайското правителство не призна за епидемията до началото на януари и ако бе действало по-рано, "много по-малко хора щяха да починат", споделя Вей.

Учени смятат, че откриването на нулевия пациент ще помогне да се проследи източникът на вируса, като до момента се смята, че той се е пренесъл от прилепи.