Заповед с пълния списък на болници в страната, ангажирани с лечението и наблюдението на пациенти с коронавирус пусна днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

С акта са определени лечебните заведения и съответните структури в тях, както и кое за какво отговаря - по области. Болниците и отделенията в тях са разделени на два вида - такива, които извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и такива, които обслужват пациенти с COVID-19 в състояние, изискващо интензивно лечение.

В заповедта е посочено и разпределението на болничните легла по лечебни заведения, като в първото приложение за местата за НЕИНТЕНЗИВНО лечение, а във втората - тези за интензивно. Има лечебни заведения, които имат отделения и в двете категории. 

Ето я и нея:

Линк към заповедта от сайта на здравното министерство - ТУК.

Общият брой на леглата за неинтезивна помощ на територията на цялата страта е 7473. Този на местата за интензивно лечение - 1347.

Припомняме, че според протокола за действие при съмнение за коронавирус, първата стъпка НЕ Е  да търсите болница, а да се обадите на личния си лекар. По негова преценка следва да се повика екип на "Бърза помош", който - при нужда - да транспортира пациент към лечебно заведение.