Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли критиките към плановете си да увеличи значително правомощията си и въведе задължителна карантина в цялата страна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Въвеждаме полицейски час в Унгария между 28 март и 11 април - каза той по общественото радио. - През идните две седмици напускането на жилището е позволено само с цел ходене на работа или задоволяване на жизненоважни нужди", заяви Орбан.

Той иска унгарският парламент да гласува в понеделник реформа, която би му предоставила неограничени правомощия в името на борбата с новия коронавирус.

Експерти и неправителствени организации изразиха опасения от появата на диктатура в Европейския съюз, отбелязва АФП.

Днес премиерът отхвърли критиките.

"Казах на хленчещите и критикуващи европейци,... че нямам време за обсъждане на правни въпроси", заяви той пред общественото радио. "Сега има епидемия и трябва да се спасяват човешки животи, така че, ако не могат да ни помогнат, нека поне оставят унгарците да се защитят", добави той.

Орбан уточни, че е получил помощ от страна на Китай и Tюркския съвет - международна организация, обединяваща тюркоезични държави.

Виктор Орбан се гордее, че поддържа отлични отношения с Китай и Турция, отбелязва АФП.

В петък службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека заяви, че "следи със загриженост развитието" на политическата ситуация в Унгария.

"Съгласно международното право спешните мерки трябва да бъдат временни, да съдържат гаранции и да подлежат на сериозен законодателен и съдебен контрол", заяви говорител в централата на ООН в Женева.

Ограничителните мерки, обявени от Будапеща, са подобни на тези, които вече са в сила в много европейски страни. Между 9 сутринта и обяд магазините ще бъдат запазени за хора над 65 години, които са по-уязвими към Ковид-19. Всяко нарушение може да бъде санкционирано с глоби до 500 000 форинта (1400 евро).

На 11 март правителството вече обяви извънредно положение, на 17 март затвори границите на Унгария за чужденци без разрешително за постоянно пребиваване, а по-късно затвори и училищата.

Унгария е член на ЕС от 2004 година. След идването на Орбан на власт през 2010 г. страната често е порицавана от международни институции за авторитарни действия.

Днес Будапеща съобщи, че в страната има около 300 официално регистрирани случаи на заразяване с Ковид-19, довели до 10 смъртни случая при население от 9,8 милиона жители.