Компании и физически лица ще могат да ползват правителствените програми за кредитиране само при изрядна кредитна история. Това обясни днес пред БНТ изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. 

Именно ББР ще бъде основният инструмент за разпределяне на помощта. За целта правителството вече обяви, че ще увеличи нейния капитал с допълнителни 700 млн. лв., които ще послужат като гаранции пред търговските банки, които пък от своя страна ще кредитират бизнеси и хора.

Разпределени тези пари изглеждат така - 500 млн. лв. за гаранции за фирмените кредити и 200 млн. лв. за бързи кредити до 1500 лв. на работници, които са излезли принудително в неплатен отпуск, но продължават да имат действащи трудови договори. 

Днес Мавродиев, който е бивш шеф на Комисията за финансов надзор, на практика повтори почти всичко от "програмното" си интервю от вчера, което се разпространи в много медии. Без особена конкретика за това кои сектори, как и по колко ще получават от парите, той опита да разкаже как ще работят програмите. 

Стана ясно, че търговските банки ще имат свободата да избират на кои фирми да дадат кредит в зависимост от кредитна история, риск и други фактори. 

Пари ще има, както за стари клиенти на банките, които в момента имат нужда от ликвидност, така и за нови клиенти. Всичко отново ще зависи от преценката на конкретната банка.

Според Мавродиев програмите са така направени, че се намалява рискът за самите банки. Така те ще могат да дадат различни облечения на своите клиенти - като "забавяне на вноски, намаляване на лихви, расрочване на плащания". За пореден път беше повторена и евентуалната сума, която ще се завърти във стопанския оборот, благодарение на гаранциите. 

"Много е важно да се каже, че тези 500 млн. лв. ще доведат до мултипликатор на над 2 млрд. лв, доколкото това ще позволи на банките дадат допълнителни 2 млрд. за оборотни средства". 

Всички български банки ще могат да ползват програмата, каза Мавродиев. ББР и в момента има гаранционни договори с повечето от тях през своя дъщерен Гаранционен фонд и така не се налага подписването на нови договори, те просто ще бъдат разширени. Това би трябвало да ускори процеса. 

Интересен отговор беше даден обаче на въпроса за другата програма - тази, която ще осигури кредити до 1500 лв. на хора в неплатен отпуск. Водещата го попита дали банките ще бъдат по-благосклонни към тези клиенти, дори те да имат влошена кредитна история или други кредитни проблеми. Самият премиер Борисов преди дни заяви, че банките ще игнорират такива проблеми. 

"Решенията са на търговските банки, ние не участваме в процеса, ние само издаваме гаранции. Идеята е да бъдат подкрепени служители, които имат действащи трудови договори, но са в неплатен отпуск и тези хора, ако имат ликвидни проблеми могат да бъдат подкрепени"

Все пак Мавродиев заяви, че вярва в добронамереността на своите колеги от търговските банки и изрази надежда, че те разбират сериозността на положението и усилията на правителството да ги подкрепи. 

Кои ще бъдат приоритетните сектори - тези, които правителството определи - транспорт, туризъм, ресторантьорска и хотелиерска индустрия. 

"Търговските банки ще стъпят на философията на правителството"

За да е сигурно, че няма да има своеволия пък, при подписването на договорите ще бъде юридически уточнен обхватът на секторите.

Парите ще бъдат на разположение веднага след като приключи процедурата по увеличение на капитала на ББР. Вероятно в средата на другата седмица. Техническите детайли пък се изчиствали в момента, за да няма допълнителни забавяния. 

Накрая на интервюто Мавродиев намери място за похвали.

"Адмирации за премиера Борисов, за финансовия министър Горанов и за икономическия министър Караниколов - виждаме как работят денонощно и полагат огромни усилия за тази икономическа програма. Ние сме сред първите, които приеха такава. Дори САЩ още нямат тези 2 трилиона долара, Доналд Тръмп още не е подписал указа."