Италия съобщи за още 969 починали от Ковид-19. Това е най-големият брой смъртни случаи за един ден.

Общо смъртните случаи в страната вече са 9134, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По-рано ръководителят на италианския национален здравен институт Силвио Брусаферо обяви, че пикът на случаите на заразяване с коронавирус в Италия предстои.

Италианските власти предупредиха, че ще се наложи срокът на карантината, наложена заради коронавируса, да бъде удължен и след 3 април.

В Италия бяха регистрирани повече случаи от новия коронавирус от всяка друга страна в света. 

На фона на данните, показващи известно забавяне на разпространението на коронавируса, Брусаферо изтъкна, че пикът на пандемията още не е достигнат.

Италия беше и първата западна държава, в която бяха въведени ограничения на движението, припомня БТА. Всички неналожителни дейности бяха забранени до 3 април. Председателят на правителствения съвет по здравните въпроси Франко Локатели заяви пред журналисти, че срокът на мерките ще трябва да бъде удължен.

Подчертавайки силно заразната природа на вируса, италианската Национална федерация на лекарите, хирурзите и ортодонтите заяви днес, че до този момент са починали 46 техни колеги, много от които са практикували в градове в Северна Италия. В публикувано днес отворено писмо над 300 лекари и учени призовават правителството да им позволи да използват собствените си лаборатории за разширяване на дейността по извършване на тестове и установяване на леките и асимптоматични случаи на заразяване с коронавируса, които сега остават нерегистрирани.

Към настоящия момент тестове правят само няколко специализирани лаборатории, което означава, че истинският брой на заразените не е известен, изтъква федерацията.