Ще бъда откровен - не се вълнувам от силното възмущение или от снизходителното презрение, което редица по-интелигентни от средната норма за нашата скромна страна мои приятели и колеги споделят спрямо Националния оперативен щаб, спрямо извънредното положение и - разбира се - спрямо злосторната власт, организирала всичко това.

Не се вълнувам - не защото смятам гореизброените лица и институции за безгрешни. Не защото нямам дълбоки и основателони резерви към начина, по който се управлява страната през последното десетилетие. Не защото съм се толкова уплашил, че съм готов да приема всякаква отмяна на правата ми и ограничения на свободите ми.

Не се вълнувам, защото съм си създал една сравнителна представа за ситуацията, в която сме принудени да живеем и в тази представа действията на щаб, премиер и институции - с всичките им добре известни кусури - ми изглеждат достатъчно разумни. В сравнение с какво?

1. В сравнение с Китай, където очевидно комунистическият режим е крил информацията за епидемията минимум месец преди 23 януари, а по-вероятно я е крил два месеца или повече. По идеологически причини. Когато властовият връх в Пекин разбра, че не може да крие повече, организира показно упражнение "Карантина" в Ухан и областта, но малко остава известно за това, какво се е случвало преди и по време на тази карантина в останалата част от страната.

Не подценявам капацитета на китайската държава да се справя с критични ситуации, но съм отвратен от поредното доказателство на поредния комунистически режим, че за прогресивните сили човешкият живот не струва нищо, а хората са само безгласни инструменти за постигане на височайшите им цели - на Партията и държавата.

2. В сравнение с Борис Джонсън, който вдъхновен може би от своя "принц на мрака" - съветника си по Брекзит Доминик Къмингс - реши да пребори коронавируса като пусне Британия по пързалката на Дарвиновия естествен отбор. За да получи популацията естествен имунитет. Както по времето на чумата от 1665 г. ...

Слава Богу, Британия все още изглежда е велика и буквално за ден два се намериха достатъчно влиятелни алтернативни съветници, които да му кажат "колко е часът". Часът се оказа много напреднал. Къмингс § Со. бяха наритани в кьошето, официален Лондон зави с мръсна газ на 180 градуса и обяви на практика lockdown. Правилно. Питам се как ли биха реагирали моите умни и красиви колеги и приятели, ако подобни завои бяха изпълнени от кабинета в София? Не питай...

3. В сравнение с Русия - с ума си не можеш я разбра - само вярвай ... на Путин. До преди 2-3 дни там имаше някакви си 150-160 то ли заразени, то ли болни ... Дребна работа, поради което девет на брой Ил-86 се вдигнаха да помагат на Италия с ... хлоро-дезинфектанти, докато по руските болници лавинообразно нарастваха случаите от пневмония с изцяло "неидентифициран произход".

Покъртителна е трагедията на този народ - народ с мисия, дух и жертвоготовност, с които брутално злоупотребява поредния самодържавен режим - наследник на варварската Златна Орда и на сатанинския болшевишки култ от близкото минало.

4. В сравнение с изкусния оратор Рюте, който вчера държа реч, издържана изцяло в социалдарвинистки дух, а днес се реши да следва разумно поведение - такова, каквото следва цяла Европа (все още без Швеция...)...

5. В сравнение с Доналд Тръмп, който също се колеба твърде дълго дали този вирус няма да попречи на кампанията, на икономиката и дали не заслужава да го завре някъде където ... слънцето не изгрява... Но разбра, че няма да се получи - и взе мерки, макар и със закъснение. За своя чест - и преди да вземе мерки наричаше вируса с истинското му име - "китайския вирус"... Поредния китайски - свински, птичи, прилепски... Но дори и демократите, за които няма по-черна фигура от Тръмп, не поставиха това закъснение в центъра на предизборния дебат... Засега. Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо (демократ) призова - Тръмп и останалите - да оставят политиката за по-добри дни, в които от вируса няма да умират хора...

В рамката на тези сравнения ще си позволя лукса да остана умерено и добронамерено критичен към щаба, медицинските експерти, правителството и решенията, които те взимат в София. Не, че съм наивно доверчив. Просто не вярвам, че тези, които са категорични противници на статуквото имат смислена алтернатива. Тяхната опозиционност е разбира се полезна - за да не се самозабравят властимащите. Такава опасност винаги съществува. Но хайде да не забравяме, че в бурно море никой не бива силно да клати общата ни лодка. Тя не е чак толкова устойчива. Желая ви здраве и равновесие!

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във фейсбук. Заглавието е на редакцията.