Измежду РНК вирусите, коронавирусите, наречени така заради шипчетата си, са уникални по размер и относително съвършенство. Те са три пъти по-големи от патогените, които причиняват денга, западнонилска треска и зика треска и са способни да произвеждат допълнителни протеини, което подсилва успеха им.

„Да речем, че денгата има само един чук“, казва Винеет Меначери, вирусолог от Медицинския филиал на Университета в Тексас. „А новият коронавирус има три различни чука, всеки за различна ситуация.”

Единият например служи като коректор на протеини, което позволява на коронавируса да коригира някои грешки, случили се по време на репликацията им.

Междувременно способността да се променя/мутира помага на бъга да се адаптира към нови среди, независимо дали това са червата на камила или дихателните пътища на човек. „Мисля, че природата в продължение на 20 години ни казваше: Хей, коронавирусите, които се разпространиха при прилепите, могат да причинят пандемии при хората и трябва да се мисли за тях като за дългосрочна заплаха“ - коментира Джефри Таубенбергер, вирусолог от Националния институт по алергия и инфекциозни болести на САЩ.

Веднъж попаднал в клетката, вирусът може да направи 10 000 копия на самия себе си за няколко часа. В рамките на няколко дни заразеният човек носи стотици милиони вирусни частици във всяка капка кръв. Атаката предизвиква интензивен отговор от имунната система на домакина: освобождават се защитни субстанции. Температурата на тялото се повишава, армиите от бели кръвни клетки се натрупват върху заразената зона. Често този отговор е това, което кара човек да се почувства болен.

Андрю Пекош, вирусолог от университета "Джон Хопкинс", казва:

"Те нахлуват в дома ви, ядат храната ви, използват вашите мебели и правят 10 000 бебета."

За съжаление хората имат малко защитни средства срещу такива агресори.

Как ви разболява коронавирусът

Повечето антимикробни средства действат, като объркват микробите, към които са насочени. Например пеницилинът блокира молекулата, използвана от бактериите за изграждане на клетъчните си стени. Лекарството действа срещу хиляди видове бактерии, но тъй като човешките клетки не използват тази молекула, можем да го погълнем, без да бъдем наранени.

Но вирусите функционират чрез нас. Те нямат собствени клетъчни машини. Техните протеини са нашите протеини. Техните слабости са нашите слабости. Повечето лекарства, които могат да ги наранят, биха навредили и на нас.

Поради тази причина антивирусните лекарства трябва да бъдат изключително фокусирани и специфични, заявява вирусологът от Университета "Станфорд" Карла Киркегор. Да се насочват към протеини, произведени от вируса (използвайки нашите клетъчни машини) като част от процеса му на репликация. Към протеините, които са уникални за вируса.

И тъй като вирусите еволюират толкова бързо, малкото лечения, които учените успяват да разработят, невинаги остават ефективни за дълго време. Ето защо учените трябва постоянно да разработват нови лекарства за лечение на ХИВ и ето защо пациентите приемат „коктейл“ от антивирусни лекарства, срещу които вирусите се противопоставят, като мутират многократно.

Съвременната медицина непрекъснато трябва да навакса с лечението поради появата на нови вируси“, каза Киркегор. 

Скоро SARS-CoV-2 ще разбере, че има по-добър начин да оцелее

Въпреки че поведението му е различно от това на братовчеда му SARS, няма очевидни различия в шиповите „ключета“, с помощта на които той нахлува в клетките на гостоприемника.

Проучването на тези ключета може да бъде от решаващо значение за разработването на ваксина, заяви Алесандро Сет, ръководител на Центъра по инфекциозни заболявания в Института за имунология в Ла Джола. Предишни изследвания показват, че тези протеини на тези шипчета при SARS задействат защитната реакция на имунната система. Според Сет същото важи и за SARS-CoV-2.

Това дава основание на учените за оптимизъм и потвърждава представата на изследователите, че протеинът на шипчетата е добра мишена за ваксините. Ако хората се заразят с такъв протеин, имунната им система може да се научи да разпознава вируса и да й позволи да реагира бързо срещу нашественика. "Това показва също, че новият коронавирусът не е толкова нов", каза Сет.

И ако SARS-CoV-2 не е толкова различен от по-възрастния си братовчед SARS, тогава вирусът вероятно не еволюира много бързо, което дава време на учените да наваксат с изработването на ваксина. Междувременно, каза Киркегор, най-доброто оръжие, което имаме срещу коронавируса, са мерките за обществено здраве, тестовете и социалното дистанциране, както и собствената ни имунна система.

Някои вирусолози смятат, че има още нещо, което работи в наша полза: самият вирус

Въпреки злия му гений и висока ефективност, въпреки смъртоносния му дизайн Киркегор смята, че „вирусът не иска наистина да ни убие. За него е добре, ако вие се разхождате, тоест сте напълно здрав."

Еволюционно казано, експертите смятат, че крайната цел на вирусите е да бъдат заразни, като същевременно бъдат внимателни към своите домакини. Например силно смъртоносните вируси като SARS и Ebola са склонни да се самоунищожават, не оставяйки жив човек да ги разпространява. Според учените коронавирусът може да мутира по-бързо от бактериите, но е по-малко вероятно да произведе потомство с такива пагубни за човека мутации, че да не може да оцелее.

Но в същото време един бъг, който просто е досаден, може да се увековечи за неопределено време. Едно проучване от 2014 г. установи, че вирусът, причиняващ орален херпес, придружава човешкия род от 6 милиона години.

„Това е много успешен вирус“, каза Киркегор.

Погледнато по този начин, новият коронавирус, който вече уби хиляди по целия свят, все още е в началото на живота си. Той се възпроизвежда разрушително, без да знае, че има по-добър начин за оцеляване.

Но малко по малко, с течение на времето неговата РНК ще се промени. Докато един ден, който не е толкова далече в бъдещето, той ще бъде просто още един от шепата коронавируси, причиняващи обикновена настинка, кашлица и хрема, които циркулират всяка година. И нищо повече.

По Washington Post