Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления с послание, че ЕС не помага адекватно на България в контекста на коронавирусната криза.

Пред EUROACTIV България  обаче бившият вицепремиер Ивайло Калфин коментира, че фактите са по-различни.

Ето какво каза Калфин:

"Финансовият принос на ЕС за мерките за смекчаване на отрицателните ефекти на коронавируса е ограничен до това да ни позволи да използваме еврофондовете, които все още не сме договорили, каза Борисов по време на пресконференция на 22 март в София. В подобен тон министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че тези средства са всъщност “нашите пари”.

Коментарите им бяха в отговор на нарастващите опасения за пълната липса на осезаеми мерки в социалната област и икономиката. Извънредната пресконференция беше свикана като реакция на ветото, което президентът Румен Радев наложи върху извънредното законодателство, прието от парламента. Един от аргументите на президента беше липсата на всеобхватен икономически пакет в отговор на настъпващата криза.

Какви са обаче фактите?

Комисията реагира много бързо след избухването на COVID-19 епидемията. Тя мобилизира всички налични средства и развърза ръцете на националните правителства, като премахна ограниченията за държавна помощ и прекомерен дефицит. Всъщност това са единствените налични инструменти, които улесняват изразходването на публични средства. Фискалните мерки са концентрирани и съгласувани в Инвестиционна инициатива в отговор на коронавируса. Тази инициатива мобилизира всички фондове на ЕС, които са на разположение на този етап от многогодишната финансова рамка и предлага приоритети, които са общи за държавите членки, като все пак им дава свободата да разработват свои собствени мерки.

Има три източника, финансиращи Инициативата. Първият – незабавното прехвърляне на 8 милиарда евро от резервите за ликвидни нужди, последвани от неизразходваните пари от Европейските структурни и инвестиционни фондове в размер на 29 милиарда евро. С този втори източник свежите пари на разположение на националните власти се увеличават до 37 милиарда евро. Третият източник са кохезионните фондове, предоставени в националните пакети, които все още не са договорени и биха могли да бъдат използвани за смекчаване на ефектите от коронавируса по преценка на държавите членки.

Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса е добре обяснена, с разбивка по държави членки в публичен документ. Той ясно показва, че България трябва да получи 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС и да преприоритизира 546 млн. евро недоговорени средства. Следователно, общата налична сума е 1.358 млрд. евро, което далеч надхвърля наличните в момента средства.

След приемането на Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса двама еврокомисари – Елиза Ферейра и Никола Шмит подписаха писмо до всяко правителство, в което обясниха инициативата, като отбелязаха, че сумата, която трябва да бъде върната в бюджета на ЕС от 2019 г. може да бъде задържана, както и сумата за авансовите плащания. В случая на България Комисията се ангажира да предостави на разположение 328 млн. евро до началото на април.

Освен това ЕК адаптира правилата за разгръщането на Фонда за солидарност на ЕС, а Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) обяви наличието на ресурс в размер на 40 милиарда евро, който да бъде използван във финансови инструменти за осигуряване на допълнителна ликвидност за малките и средни предприятия и дружествата със средна капитализация.

В заключение, факт е, че освен възможността да се мобилизират неизразходваните европейски фондове за смекчаване на негативните последици от COVID-19, България ще получи допълнителни 812 млн. евро свежи пари от бюджета на ЕС, както и ще има достъп до допълнителния пакет от 40 милиарда евро, предоставен от ЕИБ."