Още нещо, в което астронавтите трябва да са много добри: да могат да живеят в затворено пространство за дълъг период от време. Ето няколко съвета за всички, които се окажат в подобен сценарий.

Уменията, които са необходими за така нареченото добро „експедиционно поведение“ (ЕП) са редуцирани до пет, пише на своя сайт НАСА.

Умение 1 - комуникация

Добра комуникация означава да говорите така, че да бъдете добре разбрани. Да слушате и да задавате въпроси, когато искате нещо да си изясните. Слушайте активно, следете невербалните сигнали. Отбелязвайте, обсъждайте и след това работете за разрешаване на конфликта.

За да комуникирате успешно, споделяйте свободно информации и чувства. Говорете за своите намерения, преди да предприемете действия. Използвайте подходяща терминология. Обсъдете случаите, когато вашите или нечии други действия са били различни от очакваното. Отделете време за разговор след успех или конфликт. Слушайте, след това повторете посланията, за да се уверите, че сте ги разбрали правилно. Признавайта грешките си.

Умение 2 - лидер/последовател

Това умение показва колко добре екипът се адаптира към променената ситуация. Лидерът увеличава способността на групата да изпълни целта си чрез положително влияние. Последователят (известен също като подчинен лидер) активно допринася за посоката на лидера. Създайте среда на доверие.

За да практикувате добро лидерство/следване, поемете отговорност. Настройте стила си към новата среда. Задайте задачи и си поставете цели. Водете чрез пример. Дайте насока, информация, обратна връзка, обучение и насърчаване. Уверете се, че вашите съотборници имат ресурс. Говорете, когато нещо не е наред. Задавайте въпроси. Предлагайте решения, а не само проблеми.

Умение 3 - грижа за себе си

Това означава да следите вашето здраве на психологическо и физическо ниво - хигиена, управление на времето и вашите лични неща, сън и поддържане на настроението. Чрез добрата грижа за себе си демонстрирате способността си да бъдете активни с цел да останете здрави.

Реалистично преценете собствените си силни и слаби страни и тяхното влияние върху групата. Учете се от грешките си. Определете личните тенденции и тяхното влияние върху вашия успех или неуспех. Бъдете отворени за вашите слабости и чувства. Вземете мерки за смекчаване на собствения си стрес или негативизъм (не го предавайте на групата). Бъдете социални! Потърсете обратна връзка. Балансирайте работата, почивката и личното време. Бъдете организирани.

Умение 4 - грижа за екипа

Грижата за екипа е грижа за това колко здрава е групата на психологическо, физическо и логистично ниво. Признайте, че това може да бъде повлияно от стрес, умора, болест,

ресурси, натоварване и др. Подкрепете оптималната ефективност на екипа въпреки предизвикателствата.

За да практикувате добра екипна грижа, демонстрирайте търпение и уважение. Насърчавайте другите. Наблюдавайте екипа за признаци на стрес или умора. Насърчете участието в екипни дейности. Развивайте положителни отношения. Добровно поемайте неприятните задачи. Предложете и приемете помощ. Поемете вина.

Умение 5 – живот в група

Уменията за живот в група включват сътрудничество и работа в екип за постигане на дадена цел. Идентифицирайте и управлявайте различните мнения, култури, възприятия, умения и личности. Демонстрирайте издръжливост пред затруднения. Съдействайте, а не се състезавайте. Активно култивирайте груповата култура (използвайте културата на всеки индивид, за да изградите цялата). Спазвайте ролите, отговорностите и натовареността. Правете отчет, не си пестете похвалите. След това работете, за да осигурите положителното отношение на екипа. Запазете спокойствие при конфликт.