Финансовият министър на германската провинция Хесен Томас Шефер, който бил "дълбоко разтревожен" от икономическите последствия от пандемията от новия коронавирус, се е самоубил, съобщи премиерът на Хесен Фолкер Буфие, цитиран от Франс прес.

Шефер е бил на 54 години, женен, с две деца. Тялото му е намерено вчера близо до железопътна линия.

Прокуратурата на Висбаден заяви, че приема самоубийството като най-вероятна версия.

Шефер от десет години е отговарял за финансите на провинция Хесен, в която влиза германският финансов център Франкфурт, където са седалищата на Европейската централна банка и на редица големи германски банки.

Той работеше денем и нощем, за да помогне на фирмите и на работниците да се приспособят към икономическите последствия от пандемията, заяви Буфие, който каза, че е шокиран от случилото се.

"Днес можем да приемем, че той е бил дълбоко разтревожен", добави премиерът на Хесен, който подобно на Шефер е член на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел. "Именно в тези тежки моменти имахме нужда от човек като него", каза видимо разстроеният Буфие.


19.34 часа: Здравен експерт на САЩ очаква милиони заразени в страната и над 100 000 починали

В САЩ вероятно ще има в крайна сметка милиони заразени с новия коронавирус, заяви по Си Ен Ен ръководителят на Националния институт за алергии и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи, цитиран от Асошиейтед прес и ДПА.

Фаучи също така предупреди, че е възможно броят на починалите в страната да се окаже между 100 и 200 хиляди души.

До момента в САЩ има потвърдени около 125 хиляди заразени и 2200 починали. /

16.30 часа: Гърция удължава мерките до 11 април

До 11 април ще останат затворени магазините в Гърция, освен хранителните, аптеките и другите изключения. Това се казва в ново постановление, което удължава наложените на 14 март мерки, съобщава в електронното си издание "Катимерини".

С решението се продължава забраната и спрямо останалите видове търговски обекти, спортните съоръжения, организираните плажове, курортите...


15.33 часа: Папа Франциск призова за световно примирие, докато се борим с пандемията от коронавирус

Папа Франциск призова за световно примирие, докато се борим с пандемията от коронавирус. Светия отец отправи призива в неделната литургия, която отслужи от папската библиотека вместо на площад Свети Петър: 

"Скъпи братя и сестри, през последните дни генералният секретар на ООН отправи призив за „глобално и незабавно примирие във всички точки на света“, припомняйки извънредната ситуация с Covid-19, болест, която не познава граници. Присъединявам се към всички, които приемат този призив и приканвам всеки да спре всяка форма на военна враждебност, да се изградят коридори за хуманитарна помощ, да се насочат дипломатически усилия и внимание към тези, които са в ситуация на най-голяма уязвимост. Нека в общите усилия срещу пандемията да разпознаем нуждата от засилване на братските връзки като членове на едно семейство. Нека тези усилия да ни накарат да превъзмогнем съперничествата сред лидерите. Конфликтите не се решават чрез война.“

По-рано такъв призив отправи и генралният секретар на ООН Антонио Гутериш и предупреди, че в опустошените от войни Сирия, Йемен и Либия няма здравни системи, а болестта не признава граници.


14.12 часа: Курц разкритикува поведението на европейските лидери

Австрийския канцлер Себастиан Курц заяви в интервю за в. "Кронен цайтунг", че след като отмине коронакризата, ЕС ще трябва да бъде подложен на критична дискусия.

"Не е допустимо в продължение на две седмици да бъдем оставени да се борим сами, за да освободим камион, спрян на границата с Германия, който е натоварен с така необходимите ни и вече заплатени предпазни маски, а същевременно да бъдем критикувани за контрола ни на австрийско-италианската граница.", казва Курц.

От интервюто не става ясно дали канцлерът има предвид националните правителства, т.е. Съвета, или Комисията, коментира в електронния си сайт австрийското радио и телевизия.

Европейската комисия всъщност няма компетенции в сферата на здравеопазването, тези компетенции са при държавите членки. И затварянето на границите, възможно единствено в изключителни случаи за определен срок, е в компетенциите на отделните държави, които се обосновават с опасността от пандемия.

На въпроса дали в скоро време Европа ще трябва да заговори отново за спасяване на еврото и за защитни чадъри за италианските банки, които далече ще надхвърлят гръцките мащаби, Курц отговаря:

"Сега трябва да направим всичко възможно, за да не се случи това."

Тази седмица на срещата на върха на ЕС той категорично отхвърли повдигнатия от Италия и някои други страни въпрос за общи "коронаоблигации", като се обоснова със спасителния чадър на еврото - Европейския стабилизационен механизъм.


13.10 часа: Русия признава за 1534 заразени с COVID-19

Броят на заразилите се с коронавирус в Руската федерация през последното денонощие нарасна с 270 и достигна 1534 души, съобщи ТАСС, като се позовава на последните данни на оперативния щаб за борба с разпространението на новата коронавирусна инфекция.

През последното денонощие от болниците са изписани 15 оздравели, с което общият им брой от началото на епидемията достигна 64. С четирима починали през последното денонощие общият брой на смъртните случаи вече е осем.

Сред новите случаи на заразени в Москва 152 човека са на възраст от 18 до 65 години и 32 - над 65 години. Коронавирус е потвърден и при 13 деца.


12.17 часа: От COVID-19 почина Патрик Деведжиан, дясната ръка на Саркози

Бившият министър на промишлеността на Франция, Патрик Деведжиан, почина от коронавирус на 75 години.

"Патрик Деведжиан, бивш министър, ръководител на департамента О дьо Сен, който беше хоспитализиран след положителен тест на COVID-19, почина в неделя вечер", се казва в комюнике.

В началото на седмицата министърът сподели в своя акакунт в туитър, че състоянието му е стабилно благодарение на лекарите и благодари на медицинския персонал за изключителната работа.

„Моят приятел, бивш френски министър и дясна ръка на Никола Саркози - Патрик Деведжиан е починал от коронавирус. Изказвам най-искрените си съболезнования към семейството и близките му. И за пореден път призовавам всички граждани - останете си вкъщи!“, написа във фейсбук премиерът Бойко Борисов.


11.57 часа: Експерти съветват дамите да не спират да носят сутиен при самоизолацията

Експерти предупреждават дамите да не се поддават на изкушението да загърбят сутиените по време на самоизолация, тъй като това може да има дългосрочни последствия за гърдите им, пише в. "Мейл он сънди". Тази небрежност може да причини разтягането на сухожилието на Купър, лигамента, който ги поддържа стегнати и изправени. Следва провисване, особено при по-едрите размери на чашките.

Експертите припомнят, че сутиенът е идеалното средство за борба с провисването, което се дължи на възрастта и гравитацията. Ана Акерлунг от луксозната френска марка за дамско бельо "Лузия Брак" припомня, че загърбването на сутиена, особено при жените с голям бюст, може да засегне стойката им и да получат болки в гърба.


11.39 часа: Първи болен заразен затворник в Словения

В Словения бе потвърден първият случай на заразен с коронавирус затворник, предаде агенция СТА.

Мъжът, който излежава присъда в затвора Доб, има леки симптоми на COVID-19 и е изолиран. Дирекцията на затвора съобщи, че той е имал контакт с около 20 души и всички те са поставени под карантина.

Затворите в Словения въведоха строги мерки срещу епидемията от коронавирус и повечето посещения са забранени. Новите превантивни мерки, които влизат в сила от днес, дават право на директорите на затворите отлагания на наказания и предсрочни освобождавания.


11.11 часа: Болните в Германия минаха 50 000 души

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна на 52 547, а 389 души са починали от болестта, съобщи институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.

През последното денонощие са потвърдени нови 3965 случая, а броят на починалите нарасна с 64.

Институтът отбеляза, че тези числа не показват пълната картина, защото не са получени данни от провинциите Баден-Вюртемберг, Хесен и Саар.


10.00 часа: В света починаха над 30 000 души

Към 10.00 часа на 29 март 2020 г. заразените от коронавирус в световен мащаб са 664 621 души. Смъртните случаи преминаха преминаха границата от тридесет хиляди и вече са 30 891. На този фон излекуваните едва 142 368 души изглеждат пренебрежимо малко. 

Данните можете да следите в реално време ТУК.


08.47 часа: Бразилски съд забрани на правителството на Болсонаро да оспорва мерките срещу COVID-19

Бразилският федерален съд в Рио де Жанейро забрани на правителството на президента Жаир Болсонаро да разпространява послания, които вървят срещу мерките за карантина и изолация, взети на местно ниво с оглед забавяне на пандемията от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Решението на съда е в отговор на искане на Федералната прокуратура за забрана на кампания на правителството, наречена "Бразилия не може да спре". В рамките на тази кампания двуминутно видео насърчаваше бразилците да не се отказват от дейностите си въпреки пандемията. В Бразилия тя отне живота на 97 души, а 3417 са заразени.

Президентството потвърди, че има подобно видео, но допълни, че става дума за експериментално видео. Сенатор Флавио Болсонаро, един от синовете на президента, разпространи клипа в четвъртък в страницата си във Фейсбук, където той можеше да се види и вчера по обед.

Съдът в Рио постанови не само забрана на излъчването на този запис, но и на всякакъв друг запис, подстрекаващ населението към поведение, което не е строго обосновано от насоките, издадени от министерството на здравеопазването. Съдийката Лаура Бастос Карвальо, която взе решението, освен това изиска в срок от 24 часа да се публикува още една насока, в която да се казва, че кампанията "Бразилия не може да спре", не отговаря на научните критерии и че нейните призиви не могат да бъдат следвани.

Болсонаро не престава на омаловажава падемията, която той нарече"лек грип". Той критикува и мерките, въведени от местните власти, по-специално ограниченията в щатите Сао Пауло и Рио де Жанейро, които са най-тежко засегнати от епидемията. Болсонаро призовава за завръщане към нормалния начин на живот и редовно публикува в социалните медии видеозаписи, показващи демонстрации срещу мерките за изолация и карантина. 


07.54 часа: Обединеното кралство търси сезонни работници 

Плодовете и зеленчуците ще се изчерпат, ако британски чартърни самолети не докарат селскостопански работници от Източна Европа, пише британският в. "Гардиън".

Спешно има нужда от подобни полети, иначе плодовете и зеленчуците ще останат неприбрани из британските полета - това е било предупреждението, отправено от експерти към британското правителство.

Благотворителната организация Конкордия, един от водещите доставчици на работна ръка, се опитва да докара 10 000 работници, половината от ЕС, а другата половина от Русия, Молдова, Украйна, Беларус, Грузия и Барбадос. Но страни нечленки на ЕС сега са със затворени граници заради коронавируса. А на Обединеното кралство са му нужни 90 000 работници.

При тези спънки в наемането на работна ръка извън ЕС, България е обрисувана от Стефани Моуръл, изпълнителен директор на Конкордия, като "малкия маяк за Обединеното кралство".

Проблемът е, че повечето самолети от България сега не летят. Уиз еър е докарал 450 души преди седмица. Така че вариант остават чартърите. Цената на чартър на час обаче е 10 000 лири за самолет с 229 души от София до Лондон, което ще рече 45 000 евро или около 250 евро на човек.

Планът за чартърите се обсъжда активно както от Националния фермерски съюз, така и от Асоциацията на работодателите. Правителството обаче е призовано да внесе яснота по въпроса дали при осигурен чартърен полет, той ще може да излети.

Миналата година 98 процента от берачите на плодове в Обединеното кралство са дошли отвън, по-голямата част от България и Румъния, припомня изданието.

Но още преди кризата, породена от епидемията от коронавируса, затягането на трудовия пазар, комбинацията от Брекзит и от процъфтяващите вътрешни икономики на Източна Европа, които са станали по-привлекателни за сезонните работници, са довели до спад в броя на берачите идващи в Обединеното кралство, отбелязва изданието.


06.47 часа: Съпругата на канадския премиер се е излекувала

Съпругата на канадския премиер Джъстин Трюдо - Софи Грегоар Трюдо, обяви, че се е излекувала от заразата с новия коронавирус, заради която и самият Трюдо беше под карантина от две седмици и работеше дистанционно, предадоха световните агенции.

"Чувствам се толкова добре", сподели половинката на Трюдо и заяви, че лекарите са й казали, че е изчистена от вируса.

Тя даде положителна проба на теста на 12 март след пътуване до Лондон. Софи Грегоар благодари на всички, които са ѝ пожелали скорошно оздравяване и сподели, че не е лесно човек да е сам. Съпругата на Трюдо заяви още, че "физическата дистанция, която е нужна, за да се предпази човек в този момент, трябва да ни насърчи да създадем повече емоционална близост".

Госпожа Трюдо призова всички да спазват здравните предписания и да си останат у дома.

"На всички мои невероятни, смели приятели и сънародници, искам да кажа, че ще преминем през този труден период и ще го направим заедно", добави тя.

---

В хрониката са използвани материали на БТА, Ройтерс, ДПА, Франс прес, ТАСС и др.