В София са съставени 8 акта за нарушаване на забраната за разходки в парковете, съобщи за "Хоризонт" началникът на столичната общинска полиция главен инспектор Кирил Лозанов. 

"Пет от тях са в природен парк Витоша и три са в Южния парк. Много граждани започнаха да хитруват - един домашен любимец цялата фамилия го извежда. От днес използваме всяка буква на закона и ще бъдем строги! На терен работим много полицейски екипи, на които им е спряна едната почивка, така че ще бъдем навсякъде", каза Лозанов.

Глоби до 5 хил. лв. започва да връчва Столична община на всеки, който нарушава ограничителните мерки и карантината срещу коронавируса. 

"Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата", написа в своя профил във фейсбук столичната кметица Йорданка Фандъкова.

Тя сподели и данни за нарастващия брой заразени с COVID-19. Днес по столичния булевард "Витоша" има екипи от полицаи. Те спираха и проверяваха всеки, който се разхожда без причина. 

 

Фандъков призова гражданите да се вслушат в думите на ген. Венцислав Мутафчийски, който днес каза, че "най-тежките времена ни предстоят". Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени, посочва тя. И отново призова хората да останат по домовете си. 

Ето какво написа Фандъкова:

"Вижте тези данни за броя на заразените и починалите от COVID-19 ден по ден. Това не са просто числа и статистика, а човешки животи. Разгледайте ги, преди да решите, че опасността отминава и можете да излезете навън. Уви, не отминава, а идва! И данните за България ясно го показват.

Провокирани от хубавото време много хора в София вчера и днес излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони.

Вчера бяха правени предупреждения, а днес се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари – това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата.

Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски от днес: "най-тежките времена ни предстоят". Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени.

Животът ни досега беше живот на бързи обороти, в който всичко се случва сега и веднага. Днес животът ни е друг и ако намалим нашето нетърпение и бързане, ще намалим и скоростта на заразата.

Останете вкъщи! Така спасявате човешки живот."