Актуализация на бюджета за 2020 г. и изтегляне на държавен заем планира правителството. Това ще се случи още през тази седмица, обяви пред Нова телевизия финансовият министър Владислав Горанов. 

„Милиарди. Нали искате да харчите…“, заяви Горанов, попитан какъв ще е размерът на дълга.

По думите на финансовия министър мерките ще гарантират оцеляването на икономиката.

„Следващата седмица ще предложа първоначален вариант за актуализация на бюджета, свързан с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет. Разбирайте поемане на дълг, за да имаме готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, ние да сме подготвени. Този милиард, който ще добавим към фонд „Безработица“ за съхраняването на заетостта, също трябва да намери място в сметките на държавата“, обясни Владислав Горанов.

Министърът посочи, че скоро търговските банки в България ще предложат мерки за отсрочване на банковите кредити. 

"БНБ заедно с европейския банков орган и търговските банки ще анонсират единна методология за отсрочване на плащанията по банкови кредити. Така че банките да могат да прилагат максимална гъвкавост към своите клиенти, без това да им тежи на капиталовите изисквания", обясни Горанов.

По думите му как ще се развие кризата с коронавируса зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя.

"След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза“, каза Горанов.

И добави:

"Засега предимно са страховете. Всички мерки, които се взеха в останалия свят, с който сме свързани, определено повлияват на бъдещето на всички сектори, които са свързани с експорт. Много малко сектори няма да бъдат директно засегнати."

 

Този, който не вижда перспектива, да праща служителите си на борсата де факто, коментира Горанов и добави:

"Нали не очаквате, че бюджетът може да издържи да плаща всички заплати."

Според него мерките, които предлага кабинетът, са да съхранят заетост – който не иска, може да не участва, подчерта министърът. И даде пример с Франция, където според него държавата давала 45 млрд. евро, а като процент от БВП това било по-малко, отколкото предложението на българското правителство.

Той отново повтори, че не се обмисля да се намалява ДДС за ресторантите. Но и не пропусна да отбележи, че имало ресторантьори, които "крадат" - затова била разписана и наредба Н-18, чието въвеждане обаче беше спряно след недоволството на малкия и средния бизнес.