Затворници от "Ислямска държава" са организирали бунт в затвор в Североизточна Сирия, успели са да поемат контрола над цял етаж и някои от тях са успели да избягат. Това предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА, като се позоваха на говорител на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, които управляват затвора в град Хасака.
Сирийските демократични сили, в които влизат предимно кюрдските Сили за защита на народа, са предприели операция по залавяне на избягалите затворници, а към района са изпратени подкрепления.

"Ситуацията в затвора е напрегната и ние сме изпратили антитерористични части и допълнителни подкрепления, за да овладеят ситуацията", заяви говорителят Мустафа Бали.

По-рано сирийската държавна телевизия съобщи, че 12 затворници са успели да избягат и са се насочили към покрайнините на Хасака.
Говорител на оглавяваната от САЩ коалиция потвърди бунта в затвора, където по думите му са държани членове на "Ислямска държава" от ниско ниво.

Говорителят каза, че коалицията осигурява подкрепа на Сирийските демократични сили с въздушно наблюдение.
Агенция Ройтерс съобщава за непотвърдена информация, според която няколко затворници са били убити.
Броят на обитателите на затвора в Хасака остава неясен, отбелязва Ройтерс. Сирийските демократични сили контролират няколко затвора, в които са задържани хиляди членове на "Ислямска държава", посочва агенцията.
Според базираната в САЩ правозащитна организация "Хюман райтс уоч" Сирийските демократични сили държат около 12 000 мъже и момчета, заподозрени в съпричастност с "Ислямска държава", включително между 2000 и 4000 чужденци от близо 50 държави.