Към сутринта на 30 март общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в България е 354 души, като от 17 ч. вчера до сега новите случаи са 8. Така за последното денонощие установените заразени са 16.

Нови случаи са регистрирани в Кърджали, Пловдив, Смолян. В Сливен има установен пациент, който се е заразил след пътуване в Ню Йорк, САЩ, съобщи председателят на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

От всички заразени в България настанените в болница са 127 души, 13 от тях са в интензивни отделения и са интубирани. Общо 15 са вече излекуваните, като последният е от Ловеч.

"Безотговорно е. Нормалното е хората да излизат да напазаруват - например по веднъж на 3 дни, да отидат до аптеката, ако е необходимо, да отидат до банката, да си платят сметките или да отидат на работа" - така ген. Мутафчийски реагира на въпрос нарушение ли е двама души - тоест без забраненото струпване, да се разходят в пешеходна зона.

Към момента според заповедта за ограничителни мерки на здравния министър Кирил Ананиев няма забрана по-малки търговски обекти за всякакви стоки да работят, стига да не са заведения и да не се намират в търговски центрове. Изрична забрана има за влизане в паркове и на детски и спортни площадки и за нарушение санкцията е 5000 лв. глоба, същото важи и за струпванията на публични места.

Карантината, наложена в Банско, която изтича на 31 март, ще отпадне, като за туристическия град след това ще влязат в сила мерките, които важат за останалата част от страната - без пътуване без уважителна причина към други населени места, стана ясно от думите на председателя на оперативния щаб. 

Ген. Мутафчийски обяви, че сам е направил проверка по аптеки в София вчера и от 10 в 8 от тях е имало налични дезинфектанти - така че сигналите, които стигали до медиите за дефицит на тази стока, не отговаряли съвсем на истината. Все още има дефицит на маски, но това важи за целия свят.