Американският тексаски петрол от сорта WTI падна на рекордната цена под 20 долара за барел на ранната търговия на Лондонската борса, предават световните агенции.

Фючърсите на сорта се продаваха на шокиращата цена от 19,48 долара за барел, което е практическо намаление с нови 8,5%. Все пак малко по-късно цената отбеляза леко покачване до над психологическата граница от 20 долара. В края на търговията барел се продаваше за $23.

Припомняме, че през миналата седмица до под 20 долара за барел достигна и руският суров петрол Urals. 

Сутрешната търговия отне от стойността и на международния бенчмарк Brent, чиито фючърси за юни отбелязаха пореден 7-процентен спад и последно се търгуваше на цена от 23,5 долара за барел. В началото на януари цената му беше 72 долара.

Всичко това идва на фона на продължащото напрежение между Русия и Саудитска Арабия, които първоначално създадоха ценовата война. И тъй като резултатът от тяхното заливане на пазара с петрол е свръхпроизводство, при днешното занижено търсене цените са в свободно падане от близо месец. 

Един от големите губещи е американската петролна индустрия. Точно заради това Вашингтон започна да упражнява сериозен натиск върху Рияд с цел да го накара да ограничи добива и да седне на масата за преговорите, но в петък администрацията на крал Салман обясни, че няма такова намерение.