"Тази артерия на ЕС трябва да работи, това е най-голямото ГКПП в Европа." 

Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се появи на границата с Турция, след като по думите му бил "подплашен" от превозвачите, че пак има опашки и недопускане на камиони да пътуват. На място имаше представители на турската държава, а стана ясно, че товарните превозни средства се движат.

"Мислим и за европейските, но първо за българските камиони мислим", подчерта Борисов пред валията на Одрин, който бе на границата, по повод идеята му, лансирана преди дни, камионите от рискови държави да претоварват стока на български превозни средства.

Пред медиите Борисов направи и коментар след вчерашните думи на ген. Венцислав Мутафчйски, че следваща мярка за ограничения заради коронавируса може да е излизане и в рамките на градовете срещу декларация къде отиваш - с други думи - забрана за излизане от домовете.

"Хората вече са много дисциплинирани, проблемът е, когато е събота и неделя и времето е топло. Все едно се крият от някого и искат да излязат навънка. 

Дано не се налага и повече да ги затягаме (мерките). Това не е игра на жмичка да надхитриш някого. Този, който надхитри - може да зарази и да умре, умират хора. Това не е игра - "успях да мина, голяма работа".

Премиерът преплете темата с появата си на границата заради пропускливостта на товарния трафик към Турция на Капитан Андреево: 

"Ние в момента работим да изкарват хората пари, да изкарват заплати, това, което го правят, да го изкараме, всичките си връзки съм впрегнал за това."

По думите му паркингът на Узунджово - за камиони, които да изчакват опашките на ГКПП-то, върши добра работа и "много са доволни хората". 

Възмути се обаче, че преди границата имало камари с боклук и "няма и да им чистим", като специално обърна внимание на медиите за казуса. 

Добави:

"Да благодарим на президента Ердоган и на турския посланик, че успяхме да пуснем тировете да вървят."

От турска страна валията на Одрин обясни, че знае, че Бойко Борисов пие турско кафе, затова са му донесли. Представителят на властите на южната ни съседка попита дали могат да изпият по кафе, но премиерът обясни, че в София в 13 ч. има заседание на правителството.