Проверките, наредени от прокуратурата на всички договори за изгаряне на отпадъци 5 години назад, са "несъвместими с действащото законодателство", защото каквото и да си внесъл преди 5 години, то го няма.

"Нито може акт да ти се напише, нито нищо."

Това отговори на излизане днес от разпит в прокуратурата министърът на екологията Емил Димитров, с което явно затвърди усещането за конфликт между държавното обвинение и кадрите на ВМРО във властта. Такъв явно припламва покрай ударите на ведомството на Иван Гешев в Басейнова дирекция-Пловдив.

Въпреки това...: 

"...Каквото искат - ние правим непрекъснато. Работиме, даваме проверки, изпълняваме, пишеме, обясняваме - съдействаме всячески, защото иначе рискуваме да приемат, че ние не помагаме на правосъдието", каза някогашният шеф на Агенция "Митници", отъдето носи прякора си Ревизоро.

По-рано тази сутрин медиите съобщиха, че по нареждане на прокуратурата властите за пореден път са в ТЕЦ-Бобов дол.

Както Клуб Z писа, дори главният прокурор Иван Гешев преди време бе в централата, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки, и каза, че ако трябва, всеки ден по няколко проверки ще се правят, щом има сигнали за горене на отпадъци.

Такъв е бил и сигналът, довел до днешното влизане от страна на РЗИ, прокуратурата и полицията според информция на медии. Той обаче едва ли ще доведе до нещо, съдейки по изявление "на крак" на екоминистъра Емил Димитров още на влизане тази сутрин.

"Всяка крачка да не си на въглища е добра. Тези хора са си направили постъпки преди години и са си получили разрешение преди години" - коментира съвсем лаконично министър Димитров. 

Спряхме ги за два месеца по искане на прокуратурата, те са си установили всичко, което го имат по разрешителното, издадено преди години, ходили са си на проверки - това е. Ние не участваме - министеството няма отношение към този процес. Нито при издаване на разрешителното преди години, нито сега."

Той добави, че са слагани инсталации и тецът е въведен в съответствие. 

Пред Нова тв директорът на теца обяви, че на място се проверява дали централата разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори.

Резултатите от проверката ще станат ясни по-късно.

На 24 март от теца заявиха, че отново ще горят отпадъци, след като забраната на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала. Според информацията от дружеството ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

Подновеното изгаряне на боклук от Западна Европа предизвика сериозно недоволство сред местното население. Според жителите незаконните дейности се извършват нощем. От ръководството на теца обясняват, че от комините не излиза дим, който замърсява околната среда, а пара.

Емил Димитров коментира и дали може да възникне криза с боклука на София - можело.

"ЕК разреши да има завод. Но този завод трябва време, докато се произведе."

Според него Столичната община е тази, която трябва да се справи, защото заводът е "на монитор", а количествата, които пътуват, са...:

"...Около 200 тона за Holcim - Враца, един камион - около 20 тона за Сливен, и миналата седмица има количества, изпратени за Бобов дол - трябва да ги видим колко са, но не повече от 100 тона дневно", каза Димитров.

Той поел ангажимент да се даде на прокуратурата справка какви количества са излизали от София.

Ако това спре, столицата ще бъде затрупана.

"Не казвам, че има криза. Ако отидете на магистралата, ще видите, че към Враца вървят едни "гондоли" - камиони с платнища, които са всъщност софийски боклук", напомни Ревизоро.