Беларус придоби световна известност с пренебрежителното си отношение към пандемията с коронавируса. Най-вече с това, че преди десет дни първенството на страната започна и вече се изиграха два кръга. Пред публика.

Поне според официалната информация случаите на COVID-19 в бившата съветска република са 94, а 32 били излекувани.

А футболната федерация на страната започна да изкарва пари. Дотук 10 страни, сред които и България с "Нова броудкастинг груп", закупиха правата за излъчване на мачовете. Личат още Русия, Израел, Индия... При очертаващата се карантина още поне месец страните, в които ще се предават мачовете на "БАТЕ Борисов", "Динамо" (Минск) и т.н., най-вероятно ще се умножат.

"Това не се е случвало никога досега", заяви говорител на федерацията, цитиран от в. "Дейли мейл".

В много държави, в които правата още не са закупени, жадни за футбол фенове търсят начини да гледат по интернет. Това върши поне частично работа и на букмейкърите, тъй като на никакъв друг спорт не може да се залага в момента. И те самите стриймват двубоите на сайтовете и платформите си.

"И по каква причина да не започне първенството ни?, коментира преди дни шефът на футболната федерация Владимир Безанов. - Има ли обявено извънредно положение в страната? Положението не е критично. Решихме сезонът да стартира така, както беше планирано. Вярно е, че в Европа много мачове се играха без публика. Но няма смисъл от такава мярка, тъй като феновете и без това обикалят стадионите."

Много световни медии пък цитираха вече прочуто изявление на президента Александър Лукашенко за тракторите.

"Не бива да се стига до паника. Трябва да се работи, особено по селата. Сега. Чудесно е да гледам по телевизията как хората работят на трактори и никой не говори за вирус. Тракторите ще излекуват всеки, полето ще излекува всеки", рече държавният глава.

Дни по-късно той все пак заяви, че е важна "личната отговорност". Ако някой почувства симптоми, да си остане у дома, призова Лукашенко.

"В Беларус сякаш на никого не му пука особено, коментира бившият играч на "Арсенал", "Барселона" и националния тим на страната си Александър Хлеб пред "Дейли мейл". - Просто е невероятно. Но очаквам до седмица или две първенството да спре. Може би президентът ни очаква да види как ще се развие пандемията. Всички виждаме какво се случва с Италия и Испания. Там нещата не са добре. Но в моята страна, най-вече в президентската администрация, новините от чужбина не се вземат насериозно. 

Много студенти и млади хора са на същата вълна. Аз си стоя предимно вкъщи със семейството. Но когато изляза навън виждам, че улиците и заведенията са пълни."

Хлеб не пропуска да се пошегува: 

"Сега целият свят гледа лигата на Беларус. Когато преди години в Националната хокейна лига на САЩ и Канада не се играеше, много от най-добрите хокеисти отидоха в Русия. Кой знае, може Лионел Меси и Кристиано Роналдо да дойдат в Беларус. Това е единственото място в Европа, където още се играе футбол. Поне феновете в страната ми ще са щастливи."