Сърбия планира да предложи около 5 милиарда евро в заеми и субсидии на фирмите, за да им помогне да се справят с икономическото влияние на коронавируса, заяви сръбският президент Александър Вучич, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Програмата за възстановяване, която президентът оповести късно в неделя, ще доведе до увеличаване на дефицита тази година, което ще бъде покрито от финансови резерви и заеми. Дефицитът първоначално бе прогрозиран на 0,3 процента от БВП.

"Държавата също така ще изплати еднократно по 100 евро на всеки сръбски гражданин над 18 години или на около 5 милиона души, на целия електорат", каза Вучич.

Досега в Сърбия с население от 7 милиона души, 13 починаха от коронавирус, а 741 са инфектирани. За да се справи с епидемията Сърбия въведе строги мерки, сред които извънредно положение и полицейски час.

Според плана, договорен с МВФ, публичният дълг на Сърбия не трябва да надвишава 60 процента от БВП от 52,4 процента през 2019 г., заяви Вучич пред белградската Първа ТВ.

Ние ще имаме проблеми, но по-малко от другите, каза той, добавяйки, че повече подробности ще бъдат съобщени във вторник. Валутните резерви на Сърбия през февруари бяха 13, 458 милиарда евро, което е спад от 13,694 милиарда евро един месец по-рано.

Страната няма да постигне целта от 4 процента растеж за 2020 г. и ще бъде изправена пред рецесия, но Вучич каза, че Сърбия ще се върне към растеж през 2021 г.

Вучич заяви, че държавата ще използва 700 милиона евро, за да плати минимални заплати от 30 367 динара /288 долара/ и ще позволи отлагане на плащането на данъци за малките и средните предприятия за три месеца след края на извънредното положение, за да избегне загубата на работни места.