Само празничната служба в нощта срещу Великден ще се проведе извън храма, т.е. тази служба, чиято основна част е, че вярващите "обикалят" около църквите. Другите литургии и последования остават вътре.

"Храмовете остават отворени."

Това обяви от името на Светия синод Старозагорският митрополит Киприян след среща с представители на Министерския съвет, оперативния щаб и дирекция "Вероизповедания". 

"Светият синод благославя и подкрепя напълно усилията на държавните институции, насочени към запазване на живота и здравето на българския народ. Светият синод на БПЦ-Българска патриатшия, в съответствие с изискванията на държавните институции призовава вярващите християни да останат по домовете си.

Всички храмове в диоцеза на БПЦ-Българска патриаршия остават отворени и в тях да се извършват определените за Светата четиридесятница боголслужения и молитвени последования", се казва в изявлението.

Преподаването на Светото причастие остава непроменено, изрично още се подчерта днес.

Споразумението е постигнато между правителството и Светия синод във връзка с наближаващите великденски празници. Първи, че има споразумение, съобщиха началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и вицепремиерът Томислав Дончев.

"Самите свещеници ще призоват миряните да бъдат по-сдържани при посещение в храмовете и да спазват разпорежданията. Според мен това е един добър компромис и с огромна благодарност приемаме това разбиране от страна на Българската православна църква", каза Мутафчийски.

Той уточни, че контролът извън църквите за спазването на правилата ще се поеме вече от полицията.

"Нашите призиви да няма събирания няма да отслабнат. Всичко, което е извън черквите, контролът по спазването на дистанцията ще се поеме от полицията. Смятаме, че огромна част от българите ще почувстват със сърцето си, макар и не в храма, това, което се случва по тези светли празници", добави той.

Църквите остават отворени.

По думите му "вътре всеки християнин може да влезе да си запали свещичка", но няма да има служби.

От Синода се чакат и специални инструкции как ще се дава причастие, указания за свещениците как да се предпазват - със специални маски, ръкавици.

"Всички тези неща ще бъдат уточнени", каза Дончев след срещата със Синода.

"Човек може да се зарази в църквата само ако вярата му е слаба", беше част от посланието на по-раншна позиция на висшия клир.

На 23 март патриарх Неофит излезе с обръщение, в което се казваше:

"С отеческа загриженост се обръщаме към вас, скъпи братя и сестри, да съобразим всекидневието си с всички изисквания на извънредното положение. Призоваваме да се спазват препоръките на Светия синод и епархийските митрополити. Неизменно да носим надеждата за благополучния край на това тежко за народа ни изпитание. Вярата ни и Христовата любов, които горят в нас, са щит, който ще ни предпази от предизвикателствата на деня. Да не униваме и въпреки трудностите да бъдем бодри и непрестанно да се молим! Да се въздържаме от всяко зло! Да не забравяме Христовата повеля!"