Съветът на ЕС прие днес два законодателни акта за спешно отпускане на пари от бюджета на общността за борба с коронавируса.

От тази сума България може да използва 812 милиона евро.

Първият акт изменя регламентите за структурните и инвестиционните фондове. Той е за Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК). Този акт предвижда страните членки от ЕС да получат 37 милиарда евро от парите за кохезия, за да подобрят своите системи за здравеопазване, както и да помогнат на малките и средните предприятия (МСП), схемите за краткосрочно наемане на работа и комуналните услуги.

8 милиарда евро ще дойдат от неусвоените средства от финансирането за 2019 г. по структурните фондове. Вместо да ги връщат в бюджета на ЕС, страните членки ще могат да ги харчат за смекчаване на ефекта от COVID-19. Отделно сега ще бъдат отпуснати 29 милиарда евро, които трябваше да бъдат дадени по-късно тази година.

Средствата ще бъдат на разположение със задна дата от 1 февруари 2020 г., за да бъдат покрити вече направени разходи за спасяване на животи и защита на гражданите.

Страните членки ще разполагат с по-голяма гъвкавост за прехвърлянето на пари между програмите за кохезионна политика, за да ги насочват натам, където е най-необходимо.

Вторият одобрен днес законодателен акт е за разширяването на обхвата на фонд „Солидарност“. Освен природните бедствия той вече ще включва и тежките извънредни ситуации в областта на общественото здраве.