Заради пандемията и неизпълнени ангажименти от страна на руската компания РСК МИГ охраната на въздушното пространство на България и ангажиментите на авиацията ни към НАТО са изправени пред сериозен проблем. За това съобщава военният министър Красимир Каракачанов в отговор на депутатски въпрос. 

"Относно въпроса ви за наличие на проблем с осигуряването на нормални условия за носене на бойно дежурство и охрана на въздушното пространство  на страната ви информирам, че са налице такива тенденции", заявява Каракачанов. 

И посочва причините за това – закъснение в изпълнението на ангажиментите от страна на руската компания РСК МИГ, която поддържа летателния живот на българските изтребители МиГ-29. 

"Като красноречив пример е фактът, че срокът на първия договор изтече на 24.09.2019 г., а АО РСК МИГ все още не доставило така необходимите за самолетите 8 броя катапултни седалки К-36 ДМ и ограничителните мерки, предприети в световен мащаб за ограничаването на коронавируса", посочва вицепремиерът. 

По думите на министъра заради това забавяне учебно-бойните самолети МиГ-29УБ ще могат да летят най-много до края на май 2020 г.

А заради усложнената международна обстановка и забраните за пътувания, свързани с COVID-19, военното министерство не може да каже кога ще се извършат контролно-възстановителните работи по тези три изтребителя МиГ-29УБ.

По същия начин стои и въпросът с осигуряването на достатъчно изправни двигатели за МиГ-29, добавя Каракачанов. 

Всичко това затруднява поддръжката на бойната ни авиация, става известно още от отговора на министъра, който завършва с уверението, че министерството и военновъздушните сили правят всичко възможно, за да изпълняват задачите за охрана на въздушното пространство и дежурството по Air Policing към структурите на НАТО. 

За периода 2006-2009 г. държавата е отделила 275 млн. лв. без ДДС за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29, става известно още от отговора на вицепремиера.

През 2019 г. кабинетът на Бойко Борисов реши да купи 8 изтребители F-16 за 1,3 млрд. долара. Правят се планове да се купи от САЩ още една ескадрила от 8 бойни машини през 2025-2026 г. Ако държавата изобщо може да си ги позволи. Дотогава Миг-29 остават на въоръжение.