"Аз предложих тази мярка."

Това най-накрая каза по време на сутрешния брифинг в 8 часа в МС шефът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на въпрос на Клуб Z откъде е дошло предложението за наложеното вчера следобед изискване, въведено със заповед на здравния министър, да се носят маски на публични места. (В 12,30 ч. Ананиев обяви, че отменя заповедта си в частта за задължителното носене на маски - бел. ред)

Същевременно той призна, че имало противоречиви мнения за носенето на маски от здрави хора, като според препоръките на СЗО изискването било за болни, медици, социални работници и т.н.

Въпреки това мярката се въвеждала, за да се избегнели по-големи ограничения.

"И короновирусът противоречи на всичките ми усещания." Така той отговори на питане дали носенето на маски не противоречиви на действащи законови разпоредби.

"Изместваме фокуса в България"

"По телефона и на пощата си получавам горещи молби за втърдяване на мерките", продължи той.

"Това не е забавление, това са неща, които вземаме, защото наблюдаваме тенденциите. Когато се говори за България, изпадаме в изместване на фокуса. Когато започвате да отразявате събитията в Европа, цялото това дребнотемие не съществува. Там има много сериозни проблеми, които ние с тревога наблюдаваме. И се стремим да посрещнем това в по-приемлив вариант", каза още Мутафчийски, като на няколко пъти обяви, че имало много хейт, на който те нямало да се поддадат.

Гратисен период до събота за маските

Засега се дава гратисен период до полунощ в събота, като полицията и РЗИ трябва да изготвят уточненията какво ще се смята за обществено място.

По-рано пред бТВ от общинската полиция обявиха, че нямат да правят компромиси с носенето на маски и ще глобяват още от днес.

"Ясно е, че не може да има 100-процентово разбиране", продължи Мутафчийски на въпрос как ще се спазва разпоредбата при недостига на маски в аптеките. 

Маските не били на ограничителен режим, можело да се продават навсякъде.

"Шалът? Възможно е и да се приема. Но мисля, че има и по-адекватни средства, стопли се вече времето", каза още генералът.

Основните източници, от които щабът вземал пример за мерките срещу ограничаването на заразата с коронавирус, били Китай, Южна Корея, Израел, партньорите ни в ЕС. "От снощи е задължително носенето на маски в Израел и в Австрия (при посещения в магазини, като ще се раздават на входа на магазините - бел. ред.)", изтъкна Мутафчийски.

"Проверих в нашата квартална аптека, аз си закупих, има маски достъпни. Може би не навсякъде е така", каза още той.

Според него предпазни средства имало, защото "в тези няколко дни и седмици доста от предприятията, които изпаднаха в затруднено положение, се претрансформираха и работят усилено по изработването на маски".

Хейтът и големият смисъл

Ето и още от краткото му слово за хейта и големия смисъл:

Да останем твърди и да не се поддадем на целия този хейт, който върви. И това е вашата роля (на медиите - бел. ред.) - да убедите българските граждани. "Да, щетите ще бъдат поголовни и икономически, и здравни, затова се правят тези мерки, за да се ограничат тези щети."

Следейки тенденциите, виждам, че това е вирус, който не се държи като познатите.

Това е големият смисъл - понасяме всякакви обиди и хейтове, но не си променяме отношението.

Щом ги следват и другите мерки, това ни дава още по-голяма сила да отстояваме нашите позиции.

За църквата и Великден

На фона на тази демонстрирана твърдост и решителност обаче се оказа, че Българската православна църква е "трудната част от въпроса".

Вчера имаше среща на щаба и представители на правителството със Светия синод, след която от двете страни излязоха с противоречиви твърдения за какво всъщност са се договорили.

Като църковните власти обявиха, че службите си продължават да се извършват вътре в храмовете.

"Тук идваме до трудната част, защото не може да наложим на Светия синод да спазва мерките. Нашият призив е да не се ходи на големи струпвания, това е включително и за църквите. Друго не мога да коментирам по въпроса", каза днес Мутафчийски на въпрос на Клуб Z.

За глобяването на хора на улицата

Мутафчийски беше категоричен, че не може да бъдат глобявани хора (максимум двама възрастни) само за това, че са на улицата.

Такива сигнали се получиха през последните два дни - че полиция съставя актове, като в заповедта на министъра на здравеопазването изрично е записана забрана за движение само в паркове, градини, детски площадки и спортни съоръжения.

25 нови заразени за денонощието, общо 379

25 са новите заразени за едно денонощие. Общият брой на българите с положителни проби е 379. В болница са 113 души, от тях 13 са интубираните.

Статистиката показва, че от тях 57% са мъже, 43 на сто са жени. Средната възраст е 46 г. Най-младият пациент е на 3 години, а най-възрастният на 86 г.

Средната възраст на починалите е 66 г.

18 души са заразените от медицинския персонал.

Има една нова област - Силистра - в регионите с хора с положителни проби на коронавирус.

Оздравели са 17 души с две отрицателни проби.

Болните се лекуват с хлориквин и вече и с хидроксихроквин. Тези лекарства не могат да бъдат разпространявани в аптечната мрежа, само в болници. Останалата терапия е антибиотична, каза още Мутафчийски.

Досега са взети над 7000 проби плюс още над 2000 проби от частните лаборатории.

В Банско, което днес излиза от карантината, последните взети проби са 50 на брой.