Над 40 000 души са починали от новия коронавирус по света. Близо три четвърти от смъртните случаи са в Европа, предаде Франс прес. Агенцията е компилирала официални данни, валидни към 16.20 ч. по Гринуич (19.20 ч. българско време) днес. От коронавируса до момента са починали общо 40 057 души, от които 29 305 в Европа. Италия е на първо място по смъртни случаи (12 428), следвана от Испания (8189). Регистрираните заразени по света са 803 645. Повече от половината случаи (440 928) са в Европа, следвана от Северна Америка (172 071) и Азия (108 421). Регистрираните заразени обаче не отразяват реалния брой, тъй като много страни тестват само хора, приети в болница, отбелязва Франс прес.


20:14 ч.: Скок с 35 процента на смъртните случаи в Канада

Смъртните случаи от новия коронавирус в Канада се увеличиха с 35 процента за по-малко от едно денонощие, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. Към 16 ч. българско време днес 89 души са починали в страната от причиняваното от вируса заболяване Ковид-19. Към 19 ч. българско време вчера смъртните случаи са били 66. Броят на заразените в Канада се е увеличил през посочения период от 21 часа с 15 процента - от 6671 до 7708.


19:30 ч.: САЩ изпревариха Китай по смъртни случаи от COVID-19

Минувачи в Ню Йорк. Снимка АП/БТА

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в САЩ вече доближава 3400 и надхвърли този в Китай, предаде Ройтерс, като цитира свое преброяване. Така Съединените щати вече са на трето място в света по починали от вируса след Италия и Испания. Броят на смъртните случаи в САЩ е достигнал днес 3393, сочи преброяването на Ройтерс. По данни на института "Джон Хопкинс", цитиран от ТАСС, починалите в страната дори вече са над 3400. САЩ са на първо място в света по регистрирани заразени - 175 067. От тях 3415 са починали, а 5995 са оздравели, съобщи специализираният институт.


18:50 ч.: Русия ще следи дали се спазва карантината с мобилни оператори

Червения площад по време на пандемия. Снимка АП/БТА

Руският премиер Михаил Мишустин разпореди днес да се прибягва до данните на мобилните оператори с цел контролиране дали се спазват мерките за изолация, въведени заради новия коронавирус в страната и по-специално в столицата Москва, която е основно огнище на епидемията в Русия, предаде Франс прес. Мишустин нареди на министерствата на комуникациите и на вътрешните работи с помощта на мобилните оператори да контролират дали всички хора, поставени в изолация у дома след престой в чужбина, спазват тази мярка. В Москва, където от вчера е наложена изолация на цялото население, кметът Сергей Собянин разпореди да се извършва същата проверка на всички 12 милиона официално регистрирани граждани. Собянин вече каза, че иска да въведе със същата цел "абсолютен контрол" с помощта на новите технологии, по-специално чрез огромната столична мрежа от камери за лицево разпознаване.


18:18 ч.: 175 починали от COVID-19 в Нидерландия

Починалите заразени с новия коронавирус в Нидерландия нараснаха със 175 през последното денонощие до общо 1039, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите. За последните 24 часа има 845 потвърдени нови случая на зараза. Общият брой на инфектираните възлиза на 12 595. В болници са 4700 от заразените. Броят на новите инфекции е намалял леко в сравнение с предходното денонощие, когато новите случаи бяха 884, но броят на починалите се е удвоил.


16:54 ч.: Изолацията е спасила 59 000 души в 11 европейски страни

Торино, Италия. Снимка АП/БТА

Изолацията и други мерки като част от борбата срещу пандемията от причиняваното от новия коронавирус заболяване COVID-19 са спасили живота на 59 000 души в 11 европейски страни, показва британско изследване, предаде Франс прес.

"Ние смятаме, че настоящите мерки, които са в сила най-малкото до края на този месец, са спасили от смърт 59 000 човека в 11 държави в Европа към днешна дата", казват учените от лондонския Империъл колидж, който е реномиран университет в областта на медицината.

Специалистите казват, че мерките са спасили 2500 души във Франция, 560 в Белгия, 550 в Германия, 370 в Обединеното кралство, 340 в Швейцария, 140 в Австрия, 82 в Швеция, 69 в Дания и 10 в Норвегия.

Учените подчертават, че "още много смъртни случаи ще бъдат избегнати, ако се гарантира, че ограничителните мерки ще останат в сила, докато предаването на вируса спадне до ниски нива".


17:50 В Панама карантината е отделна - за мъже и за жени

Президентът на Панама Лаурентино Кортисо обяви, че мъжете и жените ще могат да напускат домовете си само в отделни дни.

Новите ограничения означават, че жените могат да излизат навън в понеделник, сряда и петък, докато мъжете ще бъдат пускани да излизат от дома във вторник, четвъртък и събота.


17:36 Китай включва безсимптомните в официалната статистика

Китайските здравни власти ще включат безсимптомните (асимптоматичните) случаи на новия коронавирус в официалната си статистика от сряда, предаде Си Ен Ен.

Този ход отговаря на надигащо се обществено безпокойство за безсимптомните случаи - хората дали положителна проба за новия коронавирус, без да развият болестни симптоми. 

Работник в завод в Цзинян, източнокитайската провинция Шандун, сглобява системи за автоматизация. Петте хиляди души от персонала се опитват да върнат предприятието към нормален производствен цикъл.

От тях 1541 са били под медицинско наблюдение в страната до вчера според Националната здравна комисия. В тях влизат 205 случая, внесени от чужбина.

Властите също ще затегнат правилата за скрининг и карантина, отнасящи се за асимптоматичните случаи. Досега те не се считат за потвърдени случаи според насоките на китайското правителство.

Хората с положителни проби, но без симптоми, както и тези, с които са били в контакт, ще бъдат изолирани за 14 дни веднага след откриването им. 


17:29 Испания: Рекорден брой починали за 24 часа

Испания регистрира рекорден брой смъртни случаи от коронавирус през последните 24 часа - 849. С тях общият брой на жертвите на COVID-19 в страната стават 8189, според официалните данни, обявени днес от властите.

Военна полиция поставя заграждения около дом за стари хора в Памплона, Испания.

Министерството на здравеопазването заяви, че през последните 24 часа са регистрирани 5891 нови случая, което е значително по-голямо увеличение в сравнение с предишните.

Това обаче не е нов рекорд на увеличение. То е по-малко от отбелязаните през миналата седмица.

В момента в Испания има 66 966 активни случая от общо 94 417 заразени от началото на епидемията.

Здравните власти предполагат, че броят на инфектираните се стабилизира: „Ако не сме на върха, значи сме много близо да него“.


17:20 В ЦАР: 3 респиратора за 5 милиона души

Централноафриканската република (ЦАР) разполага само с три респиратора за население от пет милиона души, предаде днес Си Ен Ен, цитирайки съобщение на Норвежкия съвет за бежанците.

„Три респиратора в страна от пет милиона души означават катастрофа“, се казва в комюникето на Дейвид Манан, директор на Норвежкия съвет за бежанци в ЦАР.

 


16:45 ч.: Швеция стартира национална програма за тестване - първо ще се изследват здравните служители

Швеция започва национална програма, предвиждаща извършването на по-голям брой тестове за новия коронавирус, предаде Ройтерс, като се позова на правителството. Първоначално програмата ще се фокусира върху медицинските служители и други хора, заемащи ключови длъжности.

"Днес правителството даде инструкции на националните здравни власти да разработят бързо национална стратегия за увеличаване на броя на извършваните тестове за (заболяването) COVID-19. Целта е тестовете да обхванат и други приоритетни групи", заяви на пресконференция вицепремиерката Исабела Льовин.


15:56 ч.: САЩ даряват 1,2 милиона долара на Украйна за борба с COVID-19

Американската агенция за международно развитие USAID дава на Украйна 1,2 милиона долара за борба с разпространението на коронавируса, съобщи днес представителството на институцията в Украйна, цитирано от ТАСС.

"Правителството на САЩ дава на Украйна медицинска и хуманитарна помощ, за да ограничи разпространението на COVID-19", съобщиха от представителството.

Посочва се, че USAID координира действията си с украинското правителство, с други международни партньори в сферата на оказване на хуманитарна помощ и с останалите заинтересувани страни, за да определи първостепенните направления за използване на тези ресурси.


15:50 Вирусът уби 12-годишно момиче в Белгия

Дванадесетгодишно момиче е починало от коронавирус, съобщи днес белгийското министерство на здравеопазването, цитирано от Си Ен Ен.

Говорителка на министерството каза, че детето, чието име не спомена, е починало в понеделник. Тя не сподели повече подробности, позовавайки се на личната неприкосновеност на семейството.

Белгийци в Брюксел аплодират лекарите на страната си удряне на тенджери пред домовете си.

Еманюел Андре, правителственият говорител по въпросите на борбата с коронавируса, беше видимо развълнуван, когато съобщи за случая по обществената телевизия.

"Това е емоционално труден момент, защото засяга дете, също и медицинската общност”, каза той. “Мислим преди всичко за нейното семейство и близки... Това е много рядко събитие, което ни разстройва”, каза Андре.

 


15:44 ч.:Дания маха ограничения, ако кривата се изправи

Датската министър-председателка Мете Фредериксен заяви днес, че от следващия месец страната ѝ може да започне да отменя някои ограничения, ако кривата на коронавируса продължи да се изравнява, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Датската министър-председателка Мете Фредериксен.

Снощи Фредериксен каза, че е възможно след Великден Дания да започне постепенно да вдига ограниченията на карантината, ако броят на заразените и починалите остане стабилен. Като условие за такова контролирано либерализиране на мерките, което тя нарече "отваряне на обществото", Фредериксен добави и спазването на физическа дистанция през следващите две седмици.

Днес тя подчерта, че кризата далеч не е приключила, но по думите й има все повече данни, че Дания, която на 11 март започна да въвежда поетапни ограничителни мерки, е "успяла да забави заразата". Фредериксен добави, че това е повод за "нарастване на оптимизма".


15:36 ч.: Иран: Над 3000 нови случая за 24 часа

Техеран. Санитари изнасят тяло на починал пациент от болница.

Иран регистрира днес 3111 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, предаде Си Ен Ен. С тях общият брой на заразените в страната става 44 606, каза говорителят на здравното министерство Киануш Дажханпур.

Днес от COVID-19 в страната са починали още 141 души, с което общият брой на жертвите става 2898.

Говорителят добави, че 14 656 пациенти са изписани досега от болниците, докато 3703 други остават в критично състояние. 


14:33 ч.: В Индия пръскат хора с разтвор на белина

Властите в индийския щат Утар Прадеш прилагат дискусионен метод за масова дезинфекция срещу новия коронавирус - пръскат цели групи от завръщащи се у дома мигриращи работници с воден разтвор на белина, т.е. на солна киселина. Този разтвор се използва за дезинфекция на средствата на обществения транспорт като автобуси и влакове.

 

 

13:58 ч.: Израел въвежда "коронаметър" - софтуер за шпиониране на вирусоносители

Израелското министерство на отбраната планира да използва софтуер, който анализира данни, събирани от мобилни телефони - произведен според израелски медии от компанията за спайуер Ен Ес О - с цел да локализира вероятни носители на коронавируса, за да им бъдат взети проби.

Полиция блокира главните улици на Тел Авив, след като властите ограничиха правото на движение.

Министърът на отбраната Нафтали Бенет заяви, че за "коронаметъра" ще е нужно одобрението на кабинета - което вероятно ще бъде дадено, както и становище на главния прокурор по въпроса за защитата на личната неприкосновеност, тъй като той има право да го блокира. Но ако бъде получена зелена светлина, проектът може да заработи до 48 часа. 

Досега в Израел са регистрирани 4347 случая на коронавирус и 15 починали. Към вчерашния ден премиерът Бенямин Нетаняху беше в доброволна изолация, след като парламентарен сътрудник даде положителна проба за вируса.


13:39 ч.: Прага отвори хотелите си за бездомници

Чешката столица Прага е започнала да настанява бездомници в местните хотели и общежития, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщи европейското издание на “Политико”, цитирайки кабинета на кмета Зденек Хржиб.

Градът е затворил зимните приюти, които са подслонявали 330 бездомни хора всеки ден, тъй като властите смятат, че тези заведения представляват риск за здравето.


13:17 ч.: Великобритания: Търговията на дребно - с близо 2 млрд. лири допълнителен оборот от презапасяването за по-малко от месец

Британските купувачи са изхарчили 1,9 милиарда лири над нормалното, за да се презапасят преди налагането на ограничителните мерки, предаде днес “Скай нюз”. Тя се позова на данни от търговските вериги.

Покупките на алкохол от супермаркетите на Острова са скочили с 67%, или общо към 200 млн. лири. 

Супермаркетите са отбелязали 79 милиона допълнителни посещения в седмиците след 21 март, когато потребителите са се втурнали да пазаруват стоки от първа необходимост.


11:29 ч.: Германия обмисля да въведе мобилни приложения, за да следи заразата. На доброволни начала

Без туристи край Бранденбургската врата в Берлин. Снимка АП/БТА

Германският министър на правосъдието Кристин Ламбрехт каза днес пред радио "Дойчландфунк", че проследяващи приложения за подпомагане на справянето с коронавируса може да се използват само на доброволни начала в Германия, където хората се отнасят подозрително към дигиталното следене.

"Истинско нарушение е да разполагам с подобни данни, затова не мога да не се съглася с всички, които казват, че ако има такова решение, което действително да разкъсва веригите на заразата, то е възможно само ако онези, които го имат на мобилните си телефони и го използват, го правят доброволно", посочи Ламбрехт.

Германия се надява до седмици да въведе приложение за смартфони, което да помага за проследяване на заразата от коронавирус, след като беше постигнат широк политически консенсус, че възприемането на подход, на който Сингапур беше инициатор, може да бъда ефикасен, без да се нарушава личния живот.


11:21 ч.: Германски град ще задължи гражданите да носят маски на обществени места

Йена. Снимка Уикипедия

Из цяла Германия хората излизат от къщи, без да носят предпазни маски, но в град Йена това ще се промени, предаде ДПА.

"След седмица носенето на маски с покриване на носа и устата в магазините, градския транспорт и обществени сгради в Йена ще стане задължително", казаха властите на града с население 112 000 души след нареждане от местните здравни представители.

Централната провинция Тюрингия, където се намира Йена, има сравнително ниска степен на заразяване с коронавируса - 35,5 случая на 100 000 души при 75,2 на национално ниво.


11:11 ч.: Чехия води по брой заразени в Централна Европа 

Броят на заразените с коронавирус в Чехия надхвърли 3000, съобщи днес министерството на здравеопазването, след като вчера бяха регистрирани още 184 случая. В страната, където бяха извършени над 43 000 тестове, а всекидневното тестуване се увеличава, се съобщава за най-голям брой случаи в Централна Европа. Те обаче са много по-малко от регистрираните в големите й западни съседки като Германия. Здравното ведомство в Прага съобщи за общо 3001 случаи до късно снощи и 23-а починали. Оздравели са 25 души.

11:09 ч.: Държавната дума упълномощи правителството на Русия да обявява извънредно положение

Руският парламент прие днес на първо четене законопроект, който дава на правителството разширени пълномощия във връзка с пандемията от коронавирус. Кабинетът получава по-специално правото да обявява извънредно положение и повишена готовност в цяла Русия или в част от федерацията. Министрите ще могат освен това да ограничават търговията с определени медицински изделия, да обявяват мораториум върху образуването на процедури за фалит, да вземат и ред мерки в подкрепа по-специално на туристическия бизнес.

11:04 ч.: Испания затегна мерките срещу коронавируса

Драстично и противоречиво затягане на забраната за вечерно излизане от дома за справяне с разпространението на заразата от новия коронавирус днес влезе в сила в Испания, предаде ДПА. Премиерът Педро Санчес обяви през почивните дни, че всички работещи в сектори, които не са съществени, трябва да останат у дома си до 9 април - мярка, която ще засегне най-вече строителството и големи части от промишлеността. До момента на всички граждани, които не можеха да работят от вкъщи, беше разрешено да продължават да ходят на работа и да се прибират в рамките на извънредното положение, влязло в сила от 15 март.

10:00 ч.: Испания забрани погребалните церемонии, Литва следи с дронове спазването на карантината

Какво направи вирусът от снощи до днес? Накара Испания да забрани погребалните церемонии (позволяват се максимум трима души на погребение), а Литва - да следи с дронове спазването на карантината. Дроновете не само летят и наблюдават. Те се и карат на нарушителите. А американският президент Доналд Тръмп изведнъж говори за “отлични отношения” с Русия и с Китай (какво стана със санкциите и митата?). И двете страни изпратили на САЩ самолети с медицински запаси. Старата Австрия не може без българските и румънските болногледачки. Въпреки затворените от пандемията граници властите правят всичко възможно да ги докарат в страната. Иначе пандемията се оказа удобно време за крадците. Ранна картина на Ван Гог е изчезнала вчера от музей близо до Амстердам. Как още вирусът променя света - четете долу.


11:28 ч.: Картина на Ван Гог - открадната от затворен заради COVID-19 музей

Картина на Винсент ван Гог е била открадната в понеделник от музея “Сингер Ларен”, който е затворен заради коронавируса, предаде днес Ройтерс.

Картината “Пролетна градина”, датираща от 1884 г., е била дадена под наем от музея Грьонингер.

"Пролетна градина", откраднатата ранна творба на Винсент ван Гог. Снимка Уикипедия

Музеят, откъдето картината е била открадната, се намира в гр. Ларен, източно от Амстердам. Той призова за бързо връщане на шедьовъра, който е вече включен в списъка на Интерпол на откраднати произведения на изкуството. 

Полицията съобщи, че крадците са влезли в музея, като са счупили стъклените му врати около 3 часа и 15 минути сутринта и са избягали с картината, преди полицаите да пристигнат на място след задействането на алармата.


9:19 ч.: Във Франция пристигнаха 10 милиона защитни маски от Китай

Товарен самолет "Антонов-124" с около 10 милиона медицински маски кацна на летище Ватри, североизточно от Париж, в рамките на въздушния мост между Китай и Франция за справяне с епидемията от COVID-19, предаде Франс прес. Всяка седмица са предвидени четири ротации с по два такива самолета, наети от руска компания в Красноярск. Според ръководството на летището следващата доставка ще е утре, а за април са програмирани 16 полета.


9:57 ч.: Милиардери даряват близо €8 млн. за медицински доставки в Гърция

Фондациите на две от най-богатите гръцки фамилии, Онасис и Ласкаридис, са дарили 7,7 милиона евро за доставки на медицински пособия от Китай, съобщава днес в. "Катимерини".

Те продължават втори ден с два самолети А-320 на авиокомпанията Aegean и един нает "Боинг 747". Днес на атинското летище "Елефтериос Венизелос" пристигна най-голямата досега пратка от 13,5 милиона хирургически маски. Гръцката петролна компания плаща горивото за полетите.

Материалите се предоставят безплатно на Министерството на здравеопазването.

Работници разтоварват по-ранни медицински доставки от Китай, пристигнали на атинското летище с полет на Air China.

9:20 ч.: Румъния постави цял град под карантина

Румънското правителство постави източния град Сучава и осем села около него под карантина, за да ограничи разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Повече от една четвърт от всички случаи в страната са в този район.

Работници от общината дезинфекцират улиците на Букурещ.

Румъния е регистрирала досега 2109 заразени и 65 починали. Тя обяви извънредно положение на 16 март.

С население от около 100 000 души Сучава има 593 случая на заразата и една трета от всички жертви. Повече от половината от заразените 285 румънски медици са от този град.


8:58 ч.: Кметът на Атина дарява половината от заплатата си, за да помогне в борбата с COVID-19

Кметът на Атина Костас Бакоянис обяви, че дарява половината от заплатата си в продължение на два месеца за разходите в борбата с коронавируса, съобщава Kathimerini.

"Това е най-малкото, което мога да направя", написа той в социалните мрежи и призова гражданите за солидарност.

Търговските улички в центъра на Атина опустяха след ограничителните мерки на властите.

6:44 ч.: Литва ще контролира с дронове спазването на карантината

Литовската столица Вилнюс ще използва дронове, за да следи дали местните жители спазват мерките, наложени за ограничаване на разпространението на епидемията от коронавируса, предаде ДПА.

Дезинфекция по спирките на градския транспорт в литовската столица Вилнюс.

От кметството на града съобщиха, че дроновете ще бъдат снабдени с високоговорители, за да се отправят звукови послания към жителите и предупреждения, че при нужда ще бъде повикана полиция.

В Литва досега са потвърдени 484 случая на заразени с COVID-19. В страната е обявено извънредно положение и карантина до 13 април. Мерките са същите като в България.


4:59 ч.: Мексико обяви извънредно положение

Мексиканското правителство обяви извънредно положение заради коронавируса, предаде Ройтерс.

Решението бе взето, след като броят на заразените с коронавирус достигна над хиляда и след значително увеличаване на смъртните случаи.

Продавач на уличен пазар в Мексико сити с предпазна маска.

Здравните власти съобщиха за регистрирани общо 1094 заразени с коронавирус в Мексико и за 28 жертви.

Забраната за несъществените дейности ще бъде удължена до 30 април. Властите забраниха и събирането на повече от 50 души на едно място и насърчиха хората над 60-годишна възраст и представителите на останалите уязвими групи да си стоят у дома.


4:16 ч.: Смъртните случаи от коронавирус в САЩ са над 3000

Смъртните случаи от коронавирус в Съединените щати са над 3000, а заразените са над 163 000, съобщи университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес.

В Съединените щати има най-много случаи на заразяване с коронавирус в света (163 429), а смъртните случаи са 3008, отбелязва Франс прес.


4:00 ч.: Китай съобщи за 48 нови случая 

Китай съобщи днес за 48 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Ройтерс.

Наблюдава се увеличаване на броя на заразените в сравнение с последните дни. Всичките 48 случая са внесени. Става дума за пътници, пристигнали от чужбина.

Общият брой на внесените случаи в Китай достигна 771. Вчера не е имало регистрирани вътрешни случаи на заразяване с коронавирус, съобщи китайската Държавна комисия по здравеопазването.


2:42 ч.: САЩ ще предоставят на Италия медицински принадлежности за $100 млн.

Съединените щати ще предоставят на Италия медицински принадлежности на стойност сто милиона долара за борба с коронавируса, заяви вчера американският президент Доналд Тръмп, цитиран от ТАСС.

"Току-що разговарях с премиера на Италия (Джузепе Конте). Ние разполагаме с допълнителни ресурси, допълнителна продукция (с медицинско предназначение за борба с коронавируса), от която не се нуждаем. Ще изпратим в Италия медицински принадлежности на стойност от около сто милиона долара", заяви Тръмп.

Американският президент не уточни за какви точно принадлежности става дума, но каза, че те могат да бъдат използвани в болниците и операционните.

В Италия смъртността от коронавируса продължава да е висока, като за последното денонощие смъртните случаи в страната са 812.


2:04 ч., Тръмп: На над 1 милион американци са направени тестове за коронавирус

Американският президент Доналд Тръмп заяви вчера, че на над един милион американци са направени тестове за коронавирус, предаде Ройтерс.

Кораб на ВМС на САЩ плава към Ню Йорк, където ще бъде използван за временна болница в най-засегнатия от вируса американски град.

Тръмп призова американците да спазват мерките за социална дистанция, които ще останат в сила в САЩ поне до края на април, за да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

"Всеки един от нас трябва да изиграе своята роля за победата в тази война. Всеки гражданин, семейство и компания може да допринесе за спирането на вируса. Това е нашият общ патриотичен дълг. Следващите 30 дни ще бъдат предизвикателство за нас и ще бъдат изключително важни", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Американският лидер изтъкна също така, че Съединените щати са започнали да се снабдяват със защитни облекла от чужбина.

"Ние имаме отлични отношения с много страни. Китай ни изпрати някои неща. Русия ни изпрати много голям самолет с медицинско оборудване. Това е много мило", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.


1:25 ч.: САЩ и Русия се споразумяха да обсъдят цените на петрола

Американският президент Доналд Тръмп и руският президент Владимир Путин проведоха вчера телефонен разговор, в рамките на който се споразумяха САЩ и Русия да проведат консултации за цените на петрола, предаде Ройтерс.

Обсъжданията ще се водят от високопоставени представители на двете страни в енергийния сектор.

Тръмп определи войната за цените на петрола между Русия и Саудитска Арабия като "безумна", отбелязва Ройтерс.


 0:54 ч.: Полски лекари заминаха за Италия в помощ на колегите си там

Петнадесет полски лекари заминаха вчера за Италия, за да помагат на свои италиански колеги в борбата с коронавируса, предаде Франс прес.

Медиците имат за цел и да натрупат опит в борбата с вируса, тъй като броят на заразените в Полша не спира да се увеличава.

Полските лекари ще помагат в продължение на десет дни в Бреша, област Ломбардия, която е тежко засегната от пандемията на коронавируса.

Смъртните случаи от коронавирус в Италия са 10 779, а заразените с вируса са 97 689.

В Полша случаите на заразяване са 1984, а смъртните случаи - 26.


0:44 ч.: Испанските власти забраниха погребалните церемонии. Максимум 3-ма души на погребение

Испанските власти забраниха вчера провеждането на погребални церемонии и въведоха ограничения за броя хора, който може да присъства на погребение като част от мерките срещу разпространението на коронавируса, предаде Франс прес.

По силата на въведените ограничения не повече от трима души ще могат да присъстват на погребение.

"Провеждането на религиозни или нерелигиозни церемонии при погребение се забранява до края на извънредното положение", което ще продължи най-рано до 11 април, гласи наредба на правителството, публикувана днес в официалния вестник на Испания.

Испания е втората страна с най-много смъртни случаи от коронавирус след Италия. Починалите от вируса в Испания са 7340.


0:30 ч.: Австрийска провинция пое самолетните разходи на болногледачи от България и Румъния

Двеста тридесет и един болногледачи, основно жени, от България и Румъния пристигнаха вчера в австрийската столица Виена, за да се избегне недостигът им в Австрия заради ограниченията на свободното движение, въведени в Европейския съюз заради пандемията на коронавируса, предаде Франс прес.

Секторът на оказване на помощ на възрастни и болни хора в Австрия е силно зависим от болногледачи от страни от Централна и Източна Европа, които работят, както в Австрия, така и в родните си страни.

Носенето на предпазна маска е задължително в Австрия при пазаруване.

Пристигналите днес в Австрия болногледачи бяха поставени под превантивна изолация в хотели. Хотелските им разходи и самолетните им билети са поети от властите на австрийската провинция Долна Австрия, където те впоследствие ще работят между четири и шест месеца, заяви представителка на местните власти.

Европейската комисия публикува вчера насоки за това как държавите членки да продължат свободното придвижване на хората, упражняващи критично важни професии, въпреки временното ограничаване на несъществените пътувания. Сред тези професии е и "персоналът, грижещ се за деца и стари хора".


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.