Държавата смята да набере нов държавен дълг от 4,2 млрд. лв., който да компенсира прогнозирания от финансовото министерство дефицит от  3,5 млрд. лв. и парите за увеличението на капитала на Българската банка за развитие с допълнителни 700 млн. лв. 

Това стана ясно от нарочна пресконференция на финансовия министър Владислав Горанов няколко часа след като Министерският съвет одобри неговото предложение за актуализиране на бюджета на републиката за 2020 година. 

Вчера късно вечерта стана ясно, че новите разчети предполагат свиване на икономиката с около 3% и вдигане на тавана за възможния дълг, който държавата може да поеме. Той беше променен от 2,2 млрд. лв. до максимален размер от 10 млрд. лв. 

От думите на Горанов се разбра, че остатъкът до 10 млрд. лв. може да бъде изтеглен, ако кризата се влоши, а бизнесът и бюджетът имат нужда от нови стимули. Вероятността към момента да се стигне до този вариант е малка.

Предложената актуализация на бюджета обхваща най-лошите сценарии по думите на самия Горанов. Целта е да се гарантира максимална стабилност в турбулентно време, както и да се обезпечи работата на здравната система, системата на социално подпомагане и националната сигурност. 

Ако се наложи тегленето на допълнителни суми до прага от 10 млрд. лв., това би означавало дефицит от 6-7% на годишната база, или почти 8% от БВП. 

Инструментите на финансовото министерство са ясни - издаване на емисия държавни ценни книжа на вътрешния пазар, на външния или през международни кредитори. Не е ясно кой вариант ще предпочете държавата. До момента през ДЦК България е поела вече 800 млн. лв. от началото на година, очаква се поредният търг да бъде на 6 април за нови 200 млн. лв. 

Данъците няма да се вдигат, обеща министър Горанов, а новият дълг ще се изплаща през превишението на приходите над разходите или от т. нар. излишъци.

Според прогнозите на министерството, ако кризата продължи около 3 месеца, то възстановяването на икономиката и на работните места може да започне чак в края на 2021 година. Очакваният ръст на безработицата е скок с около 2 пункта. Към момента тя е около 6,2%, като бележи постоянен ръст през последните 3 седмици на дневна база. Безработните в страната са общо 213 000 по сметките на социалното министерство.

Все пак данните за новия дълг са акумулирани от предвижданията за най-лошия вариант на кризисен сценарий. Според Горанов при добро стечение на обстоятелствата може да имаме дори растеж от 0,7% или среден вариант - година без растеж, но и без дефицит.

Министерството на финансите казва, че все още българската икономика не е изпаднала в рецесия, която обаче е сигурна и ще е тук до няколко седмици.

Актуализация на бюджета

Вчера стана ясно, че правителството е одобрило проекта на актуализация на бюджета с новите 3,5 мрлрд. лв. дефицит и 10 млрд. лв. таван за дълга. 

Предстои внасянето му в Народното събрание, което в момента не заседава, освен ако не бъде свикано заради законодателни мерки, свързани с извънредното положение, въведено заради риска от разпространение на коронавируса. 

Актуализацията се налага за обезпечаване на мерките за подпомагане на бизнеса и гражданите в условията на криза, както и заради очаквания спад на приходите в хазната и планирането на ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий. Предвиденото увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет е в размер на 70 млн. лева.

Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, данък върху доходите на физическите лица, социалноосигурителни вноски и др., обясняват от Министерския съвет в съобщение.

Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9% от прогнозния БВП), мотивират се още от МС. Припомняме, че Законът за държавния бюджет на републиката за 2020 година предвиждаше да бъде първият балансиран от години - тоест паритет на приходите и разходите. Разчетите за дефицита в края на годината идват на фона на генерирания до края на февруари излишък от над милиард половина. 

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева. (500 млн. лв. за бизнеса и 200 млн. лв. за безлихвени кредити на граждани, останали без доходи в кризата, в размер до 1500 лв. - б.р.)

Така след заседанието от вчера стана  ясно, че България е в период на рецесия, като правителството оценява нейната дълбочина като загуба на почти три процента от БВП. Точно толкова, но със знак плюс беше пък макроикономическата прогноза за ръст на икономиката за тази година, преди кризата да връхлети Европа.