Шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски заяви днес, че до събота в 0.00 ч. има гратисен период за задължителното носене на маски на обществени места.

Малко преди това обаче комисар Тони Тодоров, зам.-шеф на Охранителна полиция към СДВР, заяви пред бТВ, че глобата в размер на 5000 лв. ще бъде налагана още от днес.

"Аз ще бъда ли глобен днес, ако сега съм без маска?"

"Абсолютно и категорично."

Такъв диалог се проведе между репортера на телевизията и Тодоров в ефир. Служителят на реда не спомена за гратисния период, обявен минути по-късно от самия Мутафчийски.

Любопитна подробност е, че за подобен гратисен период не се споменава и в заповедта на здравния минитър от вчера, с която се въвежда глобата.

Тази заповед може да бъде изменена и допълнена от министъра според препоръките на Мутафчийски от днес.

Такъв акт обаче нямаше, а МВР борави с наличната нормативна база. (По-късно на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че заповедта за задължителното носене на маски се отменя.)

Няма да се правят реверанси спрямо хората, които излизат без маски или се намират на закрито без предпазното средство, категоричен бе Тодоров.

По-късно вече директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев въведе яснота, че полицията в София засега само ще предупреждава хората да слагат предпазните маски в гратисния период до събота.

„Ще има един гратисен период, който ще бъде до 0,00 ч. в събота. Ще бъдат дадени указания на колегите да предупреждават хората, така че след като отмине гратисният период и гражданите са се снабдили с такива маски, да се изпълняват указаният на националния щаб и министъра на здравеопазването“, каза той.

Заради засиленото полицейско присъствие в София се отчита и спад на престъпността в града обясни още Георги Хаджиев и допълни:

„Освен пеши патрули, в делничните дни използваме и колегите от конния ескадрон на Столична дирекция на вътрешните работи. Така че не само в Борисовата градина, а и в другите паркове нашето присъствие е видимо“.

А вече към 12,30 часа  министърът на вътрешните работи Младен Маринов уточни, че няма глобени за неносене на маски.