Исканията на правителството за увеличаване на тавана на дълга от 2.2 млрд. лв. до 10 млрд. лв. са прекомерни. Това заяви пред БНР Мартин Димитров от "Демократична България". Той допълни, че ситуацията е трудна и последствията от пандемията ще са неприятни. Отправи критики към предложената актуализация на бюджета.

"Аз лично не бих ги гласувал в парламента, особено увеличаването на тавана на дълга от 2,2 милиарда лв на 10 милиарда лв. Това на мен ми изглежда като искане на празен чек, който във всеки момент от годината да може да бъде попълван от правителството. Няма обяснение за чак такова увеличение на тавана на дълга, още повече, че размерът на фискалния резерв е доста сериозен - около 10 милиарда лв.

До момента, по редица поводи, от Министерството на финансите са били предпазливи, но в случая те казват следното: Искат да бъде им бъде даден празен чек, в който да не бъдат попълнени конкретните суми, и повече да не влизат в парламента тази година, каквото и да се случва. Това не е добрият вариант. Добрият вариант е да се направи сега една актуализация и, ако трябва, втора актуализация през годината, за да не бъдат записвани чак такива високи параметри".

Според него един от големите проблеми за българската икономика е да се решат проблемите на транспортния сектор с придвижването по границите. Димитров заяви, че всички мерки, които включват компенсиране на служители, трябва да бъдат записвани в един публичен регистър, за да може да се следи какво прави правителството.

"Много е важно да има ясни критерии от самото начало кои фирми имат право да получават подобна помощ, за да не се окаже, че за едни третирането е едно, а за други е друго", изтъкна той.

И допълни, че не е ясно кои са най-тежко засегнатите сектори - дали тези, върху които има директна забрана да работят или всички, които отчитат спад, който е по-голям от 20%.

"На мен ми се иска май-юни месец икономиката да започне да работи на по-бързи обороти. Това трябва да бъде целта. До момента има 10 000 нови безработни. Това е много за такъв период от време за една средна страна. Едната цел трябва да бъде спиране ръста на новите безработни и икономиката да започне да работи по-добре. Разбира се опазването на здравето на хората трябва да бъде основна цел и не трябва да бъде за сметка на опазване работата на хората", каза Димитров.