Медиите, които разпространяват фалшива информация, свързана с коронавируса, ни нанасят вреди и могат да струват човешки животи.

За това предупреди в изявление председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя даде примери с дезинформация, разпространявана от най-различни сайтове:

„Могат ли чесънът или витамин С да лекуват коронавирус? Не. Заразява ли вирусът само възрастни хора? Не. Но всички ние видяхме това и други фалшиви твърдения онлайн или в социалните медии.“

Фон дер Лайен изтъкна, че такива съобщения циркулират преди всичко онлайн. И много такива медии "се хранят“ от несигурността и безпокойството на хората.

„Притеснявам се, че някои от тях наистина могат да увредят хората – например фалшивото твърдение, че пиенето на белина лекува вируса. Пиенето на белина може да е смъртоносно“,  каза председателката на ЕК.

Тя се опасява също така от това, че стоящите зад тези новини, се възползват от хорските страхове, само за да печелят пари. И продават много скъп сапун, който уж лекувал бактериите на коронавируса.

Това трябва да спре и ЕК работи с онлайн платформите, като ги насърчава да засилят дейността си срещу дезинформацията. Платформите вече улесняват достъпа до достоверни източници като държавните здравни власти, премахват вредно съдържание и заблуждаващи реклами.

Необходима е обаче още работа, заяви Урсула фон дер Лайен. Компаниите, които развиват социални медии, трябва да споделят данни с хората, проверяващи фактите. Така всички заедно ще могат да преборят тези опасни слухове. ЕК ще продължи да наблюдава внимателно действията на платформите.

„Вярвайте на вашите здравни власти. Вярвайте на Световната здравна организация (СЗО). Вярвайте на реномираните медии, известни със своята точност“, призова Фон дер Лайен.