"Бритиш америкън тобако" (British American Tobacco) провежда предклинични изпитания на потенциална ваксина срещу COVID-19, която използва технология за бързо отглеждане на тютюневи растения, предаде днес Си Ен Ен, позовайки се на съобщение на компанията.

Ваксината се разработва от дъщерното дружество за биотехнологии на БAT  "Кентъки байопросесинг" (Kentucky BioProcessing) в Съединените щати.

"Ако опитите вървят добре,  БAT се надява, че с правилните партньори и подкрепата на правителствените агенции между 1 и 3 милиона дози от ваксината могат да бъдат произвеждани седмично, като се започне през юни", се казва в съобщението. "Тютюневите растения предлагат потенциал за по-бързо и по-безопасно развитие на ваксините в сравнение с конвенционалните методи."

През 2014 г. "Кентъки байопросесинг" помогна за разработването на лечение за ебола в сътрудничество с карифорнийската "Мап Байофармасютикълс" (Mapp Biopharmaceuticals). Медикаментът ZMapp трябва тепърва да получи одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата.

Изпитваната в момента ваксина срещу новия коронавирус използва клонирана част от генетичния материал на COVID-19, за да създаде антиген, който след това се вкарва в тютюневите листа за възпроизвеждане, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. След като бъдат "събрани" от листата, антигените, които създават имунен отговор в организма, се извличат и пречистват и вкарат в тялото за борба с вируса. Компанията уточни, че ваксината е стабилна при стайна температура за разлика от конвенционалните ваксини, които често изискват охлаждане.


18:15 ч.: В Италия започнаха предклиничните тестове на пет ваксини срещу COVID-19

Медици от Италия. Снимка АП/БТА

В Италия започнаха предклиничните тестове на пет ваксини срещу новия коронавирус. Всичките тестове се извършват от биотехнологичната агенция Такис, а резултатите се очакват в средата на май, предаде АНСА. Тестовете върху хора могат да се проведат през есента, заяви Луиджи Аурисико, ръководител на компанията. Ваксините се базират на различни участъци на протеина спайк - основното оръжие, с което вирусът атакува човешките дихателни клетки. Тестовете са разрешени от Министерството на здравеопазването и се провеждат върху мишки.


17:52 ч.: Германия и Израел разработват мобилни приложения за следене на контакти на потребители със заразени

Германското правителство работи усилено съвместно с националния Институт за контрол на заболяванията върху мобилно приложение за проследяване на веригата на заразата с новия коронавирус, съобщи днес правителствената говорителка Улрике Демер, цитирана от ДПА. Подходът, възприет от института по вирусология "Роберт Кох", който си сътрудничи с научни институти за усъвършенстване на приложението, се смята за многообещаващ от началника на кабинета на канцлера Ангела Меркел Хелге Браун, каза Демер. Според Демер приложението ще може да се използва в цяла Европа, като ще разшири възможностите за контролиране на вируса, когато ограниченията върху обществения живот бъдат отменени.

Около 1,5 милиона израелци са свалили през миналата седмица мобилно приложение, което известява потребителя, ако е бил в близост до пациент с коронавирус, съобщи Министерството на здравеопазването, цитирано от Ройтерс. Приложението "Хамаген" (на бълг. "Щит") предизвиква интерес и в чужбина. Германия, Италия, Великобритания, Австралия и Чили до момента са поискали информация за него, каза днес Морис Дорфман - зам. главен директор във ведомството. По инициатива на здравното ведомство проектантите са създали приложението чрез инструменти с отворен код, така че да може лесно и без разходи да се използва в други държави. Дорфман каза, че най-често обсъжданият въпрос е как да бъдат накарани хората да си свалят доброволно това приложение. Приложението позволява на потребителите да решават дали да съобщават на министерството, че са били изложени на коронавируса. През първата седмица 50 000 потребители съобщиха, че са се самоизолирали. Освен на иврит приложението може да се ползва също на английски, френски, арабски и руски език. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отделно нареди на службата за вътрешно разузнаване Шин Бет да наблюдава мобилните телефони на потенциални носители на вируса - стъпка, срещу която протестираха активисти за граждански права.


17:31 ч.: Португалският премиер: Карантината може да продължи "един-два-три месеца"

Антониу Коща. Снимка АП/БТА

Наложените заради коронавируса ограничения може да продължат "един-два-три месеца", заяви португалският премиер Антониу Коща, цитиран от Ройтерс.
Общо 3600 компании са поискали правителствена подкрепа, за да плащат част от заплатите на 76 000 служители, чиято работа беше спряна като резултат от кризата с коронавируса, добави премиерът. Очаква се по-късно днес президентът Марселу Ребелу де Соуза да реши дали да удължи обявеното на 18 март извънредно положение, което налага ограничения на движението на хора и накара хиляди предприятия да затворят врати. 


17:10 ч.: 121 държави искат от Южна Корея да им помогне с тестове за коронавируса

Южна Корея е получила искания от 121 държави за помощ с тестове на коронавируса, съобщи днес представител на външното ведомство, цитиран от Ройтерс. Смята се, че масираната кампания на Южна Корея за извършване на тестове и засиленото проследяване на контактните лица са допринесли за забавяне на разпространението на коронавируса. В началото Южна Корея беше най-засегната от заразата страна след Китай.

Южнокорейска изследователка работи по създаването на лекарство срещу COVID-19.


Известно е, че Южна Корея има договори с някои американски щати и с редица държави, сред които и Италия, за снабдяване с тестове.
През миналата седмица американският президент Доналд Тръмп поиска от южнокорейския си колега доставка на медицинско оборудване и обеща да помогне корейски фирми да получат одобрение от американския регулаторен орган. Южнокорейските биотехнологични фирми, които осигуряват комплектите, разшириха производството си, за да отговорят на търсенето. От началото на тази година някои водещи производители утроиха продукцията си.
Южна Корея анализира също тестове за коронавируса на финландския доставчик на здравни услуги "Мехилайнен" (Mehilainen), който през следващите две седмици трябва да изпрати в Южна Корея 18 000 образци. Представител на корейските центрове за контрол и превенция на болестите каза, че правителството е инструктирало 118-те лаборатории, в които може да се извършват тестове, да помогнат на Финландия, доколкото това не пречи на корейските разработки.


16:54 ч.: Грижи за сигурността след пост на Джонсън в туитър

Службите за сигурност имат грижи, след като британският министър-председател Борис Джонсън публикува в туитър стопкадър от екрана на лаптопа си от виртуално заседание на правителството. Премиерът работи в самоизолация, след като през миналата седмица даде положителна проба за коронавируса. Той е използвал видеоконферентната платформа "Зум" (Zoom), за да проведе заседанието. 

Кадърът, който той публикува обаче, включва идентификационния номер на сесията в горния ляв ъгъл на екрана, както и потребителските имена на министрите от кабинета в дясното поле, предаде Си Ен Ен.


16:46 ч.: Над 4000 нови заразени и 563 жертви във Великобритания за 24 часа

Вече са 2532 починалите във Великобритания, съобщи правителството.

За 24 часа броят на жертвите се е увеличил с 563, като във вторник те бяха 1789.

Това е най-голямото дневно увеличение досега.

Броят на потвърдените случаи стигна от 25 140 във вторник до 29 474 днес, т.е. над 4000 нови.


16:43 ч.: Япония прави финални тестове на лекарство срещу коронавируса

Фармацевтичното отделение на японската фирма "Фуджифилмс" стартира финалната фаза на тестовете си върху пациенти с коронавирус с лекарство Avigan, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

В Япония този медикамент получи одобрение от властите и беше изпробван срещу вируса на ебола. Лекарството атакува ензимите, които позволяват на патогена да се самокопира и да се разпространява в човешкия организъм. В резултат на добрите резултати, постигнати при предишните две фази на изпитанията, компанията започна да увеличава производството на препарата през март.


16:26 ч.: Има опасност от нова дългова криза в еврозоната, предупреждава гръцкият централен банкер

Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди, че съществува опасност да бъде предизвикана нова криза на публичния дълг в еврозоната, ако страните не предприемат съвместни финансови действия, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Пред Блумбърг Стурнарас каза, че за Гърция се предвижда увеличаване на лошите заеми и влошаване на устойчивостта на публичния дълг. 

 


15:09 ч.: Българите ще кандидатстват за уседналост във Великобритания само с международен паспорт

Временно българските граждани ще могат да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания само с международен паспорт, съобщи МВнР.

Във връзка с пандемията от коронавируса британските власти въведоха временни промени в правилата за кандидатстване за статут на уседналост. В резултат българските граждани, разполагащи само с лична карта, временно няма да имат възможност да кандидатстват по Схемата за уседналост.



14:27 ч.: Северна Корея твърди, че няма заразени с коронавирус

Северна Корея твърди, че не е регистрирала нито един случай на коронавирус, предаде Би Би Си. Въпреки това Световната здравна организация обяви, че ще предостави на затворената комунистическа страна 900 хиляди долара помощ за мерки против заразата.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун.

Това съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап, позовавайки се на данни от службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси.

Наблюдатели смятат, че твърденията на Северна Корея, че няма случаи на коронавирус, са неверни, отбелязва Би Би Си.

Страната е взела ред антивирусни мерки, включително затваряне на границите и карантинни мерки. 


14:20 ч.: Система за краткосрочна заетост спасява от уволнение заради коронавируса

Урсула фон дер Лайен.

Еврокомисията ще предложи още тази седмица нова инициатива за краткосрочна заетост, обяви нейната председателка Урсула фон дер Лайен.

Тя се нарича Sure, или State-supported short-time work ("Краткосрочна заетост с подкрепата на държавата"). Названието означава също така „сигурно“ на английски език.


13:24 ч.: Над 30 000 са починали от COVID-19 в Европа 

Медици товарят болен от COVID-19 на специален високоскоростен влак на гара "Аустерлиц" в Париж. Властите решиха да прехвърлят тежките случаи в по-малко натоварени болници в провинцията.

Смъртните случаи от коронавирус в Европа са над 30 000. Близо две трети от починалите са в Италия и Испания. С общо 30 063 смътни случая Европа е континентът, засегнат най-сериозно от пандемията. Смъртните случаи в Италия са 12 428, в Испания - 8189, а във Франция - 3523.


13:11 ч.: Франция и Испания с рекорден брой починали вчера

Френските и испанските власти докладваха днес за рекордно висок брой смъртни случаи във вторник - 499 във Франция и 849 в Испания. Регистрираните случаи на заразяване с коронавирус в Испания днес надхвърлиха 100 000. Двете страни смятат да извозят пациентите в най-критично състояние извън столиците, в по-малко засегнати региони.

В Германия канцлерката Ангела Меркел ще обсъди с премиерите на 16-те провинции колко дълго да траят ограниченията. В центъра на дискусията ще бъдат идващите великденски празници. В Германия има 67 366 потвърдени случаи и 732 жертви.

Италия остава страната с най-много починали от COVID-19 в света - 12 428. Министърът на икономиката Роберто Гуалтиери каза, че очаква 6% спад на БВП тази година.

Шведската верига за домашно обзавеждане ИКЕА предостави свой магазин в Северен Лондон, за да бъде настанена в него лаборатория за масово тестване на граждани за коронавирус, предадоха Би Би Си и Си Ен Ен.

 


13:06 ч.: В Русия: до 7 години затвор за нарушение, довело до смърт от COVID-19

До седем години затвор за неспазване на санитарни и епидемиологични правила, което е довело до смърт на две или повече лица, предвижда закон, приет окончателно от руската Държавна дума, предаде агенция “Интерфакс”.

За публично разпространение на фалшиви новини наказанието е пет години лишаване от свобода.

Другите наказания за виновно причиняване на масово разпространение на заразно заболяване включват глоби от 500 хиляди до 700 хиляди рубли; лишаване на лицето от право да заема определени длъжности или да се занимава с определени дейности за срок до 3 години, или лишаване от свобода до 2 години.

За нарушаване на санитарните и епидемиологичните правила, довело до смърт на човек по непредпазливост или свързано с умишленото създаване на заплаха от масово заболяване на хората, се въвежда глоба от 1 милион до 2 милиона рубли или лишаване от свобода до 5 години.

(US$ 1 = 80,24 RUB)

(€ 1 = 87,79 RUB) 


11:23 ч.: Иран: САЩ изпуснаха шанса да вдигнат санкциите

Хасан Рохани. Снимка АП/БТА

Президентът на Иран Хасан Рохани заяви днес, че САЩ са пропуснали историческата възможност да вдигнат санкциите срещу неговата страна по време на разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Рохани каза още, че санкциите не пречат на Иран в борбата срещу заразата.

"Това беше голяма възможност за американците да се извинят и да вдигнат несправедливите и нечестни санкции срещу Иран", каза президентът на правителствено заседание, предавано по телевизията.


10:58 ч.: Украйна регистрира за денонощие 120 нови болни от COVID-19

Володимир Зеленски. Снимка АП/БТА

Броят на заразените с новия коронавирус в Украйна нарасна за денонощие със 120 и достигна 669 души. Това съобщи днес украинското министерство на здравеопазването, предаде ТАСС. В страната има общо 17 смъртни случая, причинени от COVID-19, а 10 пациенти са оздравели.


9:54 ч.: Болсонаро най-накрая призна за заплахата от COVID-19

Жаир Болсонаро. Снимка АП/БТА

Бразилският президент Жаир Болсонаро нарече коронавируса "едно от най-големите предизвикателства пред нашето поколение", като смени рязко тона на своите изявления по темата, след като досега омаловажаваше заплахата от инфекцията и критикуваше ограниченията върху обществения живот, предаде ДПА.

"Вирусът е реалност", каза той в телевизионно обръщение снощи - четвъртото му по темата за кризата.

Болсонаро каза, че е загрижен както относно спасяването на човешки животи, така и за запазването на работни места, като добави, че мерките за борбата срещу вируса не трябва да бъдат по-лоши от самата болест. 


10:00 ч.: Вирусът уби 13-годишно момче във Великобритания

Борис Джонсън. Снимка АП/БТА

Тринадесетгодишният Исмаил Мохамед Абдулуахаб, е най-младият пациент, починал във Великобритания, след като е бил заразен с COVID-19, предаде Би Би Си. Момчето не е имало известни здравословни проблеми. Смъртта му е челно заглавие на няколко от британските вестници.

Друга част от печата в Обединеното кралство пише за недоволство от забавено увеличаване на тестовете за коронавирус, след като правителството призна, че има проблеми с комплектите за тях.

Тестовете са нужни особено за да се разбере дали медиците и служителите от Националната здравна служба, които са на първа линия, имат коронавирус. Това е водещата тема във „Файненшъл таймс“ и „Дейли мейл“, чието заглавие призовава: „Поправете тестовото фиаско сега.“

Премиерът Борис Джонсън е поел отговорност за набавянето на химикали за тестовете, съобщава “Таймс”. Таблоидът “Сън” твърди, че масовите тестове са жизненоважни, за да върнат Великобритания в нормалност.


9:52 ч.: Генералният секретар на ООН: Това е най-голямото изпитание за света след Втората световна война

Пандемията от коронавирус е "най-голямото изпитание", пред което е изправен светът след Втората световна война, заяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Антонио Гутериш.

 

"COVID-19 е най-голямото изпитание, с което се сблъскахме заедно от създаването на Организацията на обединените нации", каза той в нов доклад, публикуван във вторник. „Тази човешка криза изисква координирани, решителни, приобщаващи и иновативни политически действия от водещите световни икономики и максимална финансова и техническа подкрепа за най-бедните и уязвими хора и държави."

"Но това е много повече от криза в здравеопазването. Това е човешка криза. Коронавирусната болест (COVID-19) атакува обществата в основата им."

Гутериш заяви, че светът трябва да работи заедно, ако иска да намали социалното и икономическото въздействие на коронавируса върху глобалното население.

ООН е създала специален фонд за в подкрепа на усилията на страните с нисък и среден доход срещу заразата.


9:27 ч.: Тръмп: Чакат ни две много трудни седмици

На американците предстоят две “много трудни седмици”, предупреди снощи президентът Доналд Тръмп. Той каза, че според анализ на Белия дом 2,2 милиона души могат да умрат, ако не продължат ограничителните мерки.

Смъртността ще бъде намалена рязко, ако те продължат. Белия дом препоръчва социалното дистанциране да продължи до 30 април. И с него обаче се очаква да починат 240 000 души.

Президентът предрече, че страната ще види скоро "светлина в края на тунела".

"Искам всеки американец да е подготвен за трудните дни, които предстоят", заяви Тръмп на пресконференция в Белия дом. "Ще преминем през много тежки две седмици."

Държавният глава беше казал по-рано, че иска да отвори части от спрялата икономика до Великден, но че данните за смъртността от коронавируса са го накарали да промени курса.

Броят на починалите от COVID-19 в САЩ от началото на пандемията достигна 4027, което е двукратно увеличение за три дни, обяви днес университетът "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес. В събота беше съобщено за 2010 починали.


9:07 ч.: Най-кошмарното тримесечие на Уолстрийт приключи

На Нюйоркската фондова борса приключи вчера най-слабото тримесечие за индекса "Дау Джоунс" от 1987 г. и за "Стандард енд Пуърс 500" от 2008 г. заради пандемията от коронавирус, която продължава да плаши инвеститорите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.Промишленият индекс "Дау Джоунс" отстъпи с 1,84 процента и приключи сесията с 21 917,16 пункта. Това е спад с 13,7 процента за месеца и с 23 процента от началото на годината.


8:56 ч.: Заразените в Германия се увеличиха с 5453 през последното денонощие, 149 са починали

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия през последното денонощие нарасна с 5453 до 67 366 по най-нови данни от института "Роберт Кох", предаде Ройтерс.
Починали са 149 пациенти, с което общият брой на жертвите на CОVID-19 достигна 732.


8:45 ч.: Куба спира всички пристигащи полети и гони чуждестранните съдове

Куба съобщи днес, че прекратява пристигането на международни пътнически полети и нарежда на всички чуждестранни съдове да напуснат териториалните води на островната държава, за да спре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Шейсет и три годишната Идания Еспаньола от Хавана приспособява сутиен за лицева маска.


В страната има обявени 186 случая на бързо разпространяващата се инфекция и през миналата седмица Куба частично затвори границите си, като забрани пристигането на чуждестранни туристи и заминаването на кубинци. Но кубинци и чуждестранни граждани с постоянно пребиваване на острова продължиха да се завръщат с все по-намаляващия брой полети, след което бяха задължително поставяни под карантина в държавни изолационни центрове.


7:32 ч.: COVID-10 вдига рейтингите на Макрон и Филип

Популярността на френския президент Еманюел Макрон и на премиера Едуар Филип рязко се повиши през последния месец на фона на борбата срещу разпространението на коронавируса в страната. Това показва проучване на Френския институт за изследване на общественото мнение, публикувано вчера в списание "Пари мач", предаде ТАСС.

Президентът Еманюел Макрон (вдясно) и премиерът Едуар Филип по време на спешно заседание за коронавируса.

От хиляда респонденти над 18 години 46 процента са дали положителна оценка на работата на Макрон като държавен глава. Това е с 13 процентни пункта повече в сравнение с февруари. Анализаторите отбелязват, че рейтингът му се е завърнал на нивата от пролетта на 2018 година.

Тогава за Макрон започна спад на популярността след скандала с побоя, извършен от неговия помощник Александър Бенала над протестиращи на първомайска демонстрация, а също и заради последвалата криза с "жълтите жилетки". След тези събития популярността на френския лидер се срина до 23 процента през януари 2019 г. и едва след тази най-ниска точка от началото на президентството на Макрон рейтингът му започна бавно да се възстановява.

Що се отнася до председателя на правителството, одобрението за работата му според института е 43 процента, което е със 7 процентни пункта повече от миналия месец.  


1:41 ч.: Путин предлага помощ на Тръмп. Той приема с благодарност

Президентът на Русия е предложил в понеделник в телефонен разговор с Доналд Тръмп помощ с медицинско оборудване за борбата с разпространението на коронавируса в САЩ, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Тръмп и Путин по време на срещата на лидерите на Г-20 в Осака, Япония, през миналата година.

По думите на говорителя Тръмп е приел предложението с благодарност. Самолет с техника е готов да отлети за САЩ, като се очаква това да стане до няколко дни, каза Песков. Той сподели впечатлението си, че "някои от американската страна" не съдействат за "оперативното решаване на техническите въпроси за изпълнението на договореното между двамата президенти".

Според говорителя на Кремъл с предложението си Путин е изхождал от съображението, че когато американските производители на медицинско оборудване и материали "наберат скорост", те ще могат при необходимост да върнат жеста на Русия. Песков отбеляза, че сега по този начин функционират отношенията между Москва и Пекин.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.