Руското външно министерство излезе с жлъчен коментар по повод присъединяването на Северна Македония към НАТО. Според него то не допринася за сигурността в Европа, а само внася разделение, когато светът трябва да се обедини заради заплахата от коронавируса.

"Очевидно присъединяването на Скопие към алианса не носи никаква добавена стойност, нито европейска, нито регионална, нито национална сигурност. Тази стъпка със сигурност няма да допринесе за съвместните усилия за борба с общите заплахи и предизвикателства, включително с коронавирусната пандемия. Тя ще създаде само нови разделителни линии", се казва в коментара, публикуван на уебстраницата на министерството.

 

Коментарът отбелязва, че коронавирусната инфекция и свързаните с нея ограничения не са позволили не са позволили на присъединяването на Скопие да се придадат същите “помпозност” и “резонанс” както при предишните вълни на разширяване на алианса.

“В контекста на извънредното положение, въведено в страната, лидерите на Северна Македония въпреки това не пропуснаха възможността да изразят своя ентусиазъм за историческия характер на членството в НАТО, което уж гарантира на Скопие стабилност и сигурност. Външният министър Никола Димитров дори нарече членството в организацията „завет на бащите и дедите“. В същото време остана зад кулисите, че официалното влизане в алианса на практика съвпада с поредната годишнина от началото на бомбардировките на НАТО над [бивша] Югославия”, пише руското дипломатическо ведомство.

Според него  няма нито едно ясно основание за необходимостта Северна Македония да се присъедини към НАТО. На местното население според Русия се обещават  икономически растеж, увеличаване на инвестиционната привлекателност, укрепване на върховенството на закона, но те могат да се постигнат и без присъедините към военно-политическия блок. 

Руското външно министерство подчертава, че сега Скопие ще увеличи разходите за отбрана и ще купува западни - предимно американски - оръжия, а “македонският народ ще трябва да плати за отказ от суверенитет във военно-политическата област и не само”.

“Що се отнася до обещаното повишаване на нивото на сигурност, алиансът далече не винаги е в състояние не само да осигури надеждна защита на членовете си, но дори и да спре дългогодишните спорове между тях”, пише в коментара.

В него се твърди и че интеграцията на Северна Македония в НАТО, "самопровъзгласилият се „съюз на демокрациите“, е било придружено "от множество процедурни и законодателни нарушения след сключването на Преспанското споразумение с Гърция през юни 2018 г." и че е имало "различни видове намеса във вътрешните работи на страната, включително изнудване и сплашване".