Правителството продължава методично да раздава плажове на концесия и да обявява нови процедури. На днешното му заседание бяха взети решения, касаещи две ивици по Южното Черноморие - "Каваци-юг" намери стопанин за следващите 20 години, а за малкия плаж на "Лозенец" се търси такъв.

Концесионер на "Каваци" ще е регистрираната в Роман фирма "Мит-секюрити 85" ЕООД, с капитал от 2 лева и едноличен собственик Мариана Тодорова. Справка показва, че фирмата се е занимавала с разнородни дейности - от издателска, през производство на млечни продукти, до охранителна.

Концесионерът се задължава за целия срок на договора за концесия от 20 г. да предоставя цена за 1 бр. чадър в размер до 8 лв. с ДДС и цена за 1 бр. шезлонг в размер до 8 лв. с ДДС в зоната за платени плажни принадлежности.

Годишното концесионно възнаграждение за първата година от срока на концесията е в размер на 57 083 лв. без ДДС.

"Каваци-юг" се прочу миналото лято след оплаквания от туристи за цена на чадър с четири шезлонга от 70 лева. Наемателят тогава обясни, че това било ВИП зона.

С друго решение от днес се открива процедура за възлагане на концесия за морски плаж "Малък плаж - Лозенец" в Царево.

Предлага се срокът на концесията да е пак максималният - 20 години.

"Той е обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж", мотивират се от ведомството на Николина Ангелкова.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 4 605,25 лева без ДДС.