До седем години затвор за неспазване на санитарни и епидемиологични правила, което е довело до смърт на две или повече лица, предвижда закон, приет окончателно от руската Държавна дума, предаде агенция “Интерфакс”.

За публично разпространение на фалшиви новини наказанието е пет години лишаване от свобода.

Другите наказания за виновно причиняване на масово разпространение на заразно заболяване включват глоби от 500 хиляди до 700 хиляди рубли; лишаване на лицето от право да заема определени длъжности или да се занимава с определени дейности за срок до 3 години, или лишаване от свобода до 2 години.

За нарушаване на санитарните и епидемиологични правила, довело до смърт на човек по непредпазливост или свързано с умишленото създаване на заплаха от масово заболяване на хората се въвежда глоба от 1 милион до 2 милиона рубли или лишаване от свобода до 5 години.

Москва тества и приложение за следене на болните. То е апликация за смартфони, която тези, които са заразени, но не и хоспитализирани, да свалят, за да бъдат следени. В добавка се готви и прилагане на система с QR-кодове, с която всеки може да се регистрира онлайн и да покаже на полицията конкретен код, който да им позволи да отидат до магазина или аптеката.

(US$ 1 = RUB 80,24)

(€ 1 = RUB 87,79)