Третият месец на 2020 година е бил тежкият в историята на петролните пазари. Това съобщава днес CNN, позовавайки се на изчисленията на Refinitiv, които са пресметнали месечните данни от 1983 година насам. Тогава за първи път се търгуват фючърси на изкопаемото злато на Нюйоркаската борса. 

Само за март цените на борсите се сринаха с цели 54% и към момента са на 18-годишно дъно. Нещо, което никой не предполагаше, че е възможно в началото на годината, когато международния бенчмарк - сорт Брент, се търгуваше за над 70 долара за барел. В момента той струва под 25 долара.

Всичко започна още в края на февруари, когато епидемията от коронавирус наложи спад на търсенето, което свали цените. След това дойде шокът от петролната ценова война на Саудитска Арабия и Русия, които увеличиха добива до невиждани размери. При безпрецедентно ниското търсене, логично - цените се сринаха отново.

Малко по-малко ситуацията носи сваляне на цените за крайните потребители, които са доволни от евтиният бензин. С обратен знак е обаче настроението в някои държави, които са пряко засегнати от ниските цени.

Саудитска Арабия и Русия трудно пълнят бюджетите си, а в момента ги спасяват единствено големите им резерви от валута. В същото време американската петролна индустрия също се задъхва.