Недоволството срещу властта е също толкова задължително, колкото и спазването на мерките, свързани с епидемията.

Недоволството срещу властта е предпазна маска за демокрацията. Тя също е застрашена от коронавирус. От управляващи, които се държат, все едно са с корони. При това политическият коронавирус, за разлика от истинския, представлява перманентна заплаха. А извънредното положение не само не го възпира, а напротив - улеснява го.

Няма как да се отрече, че управляващите в общи линии се държат адекватно в тази криза. Много по-адекватно, в сравнение с други страни. Въпреки това някои техни действия бяха, да речем, необмислени, непоследователни. И предизвикаха оправдано обществено възмущение.

Изведнъж носенето на маски стана задължително, под страх от глоба в размер 5 хил. лв. А преди това неведнъж бе обявено за измамно успокоение. По едно и също време полицията обясняваше, че ще глобява, докато в същото време оперативният щаб говореше за гратисен период. Накрая заповедта изцяло бе отменена, което обаче също не убеди в адекватността на властта.

Принципът проба-грешка, изключително характерен за управленията на ГЕРБ, не е особено удачен дори когато положението е нормално. В извънредно положение този принцип е направо опасен. Той създава хаос, а хаосът води до паника и произвол.

Властта имаше и други необмислени действия. В една от първите си заповеди, след въвеждането на извънредно положение, управляващите затвориха всички търговски обекти. И чак след надигналото се недоволство уточниха, че това не важи за хранителни магазини, банки, бензиностанции. Социалноикономическите мерки също станаха факт след обществено недоволство, защото първоначално за такива властта не говореше.

Една от най-хубавите новини в последните дни е, че българите очевидно много ценят свободата, демокрацията и всички обществени постижения от годините на прехода. Някои политици, които чакат своя шанс да бъдат на власт, твърдяха, че демокрацията ни е отнела много, Но реакцията на хората по време на извънредното положение показва точно обратното - че им е дала много И те го ценят.

Недоволството и спазването мерките не са взаимноизключващи се понятия. Напротив - те перфектно се допълват. С мерките пазим себе си, а с недоволството пазим демокрацията и свободата си. Те също ще ни трябват, когато кризата отмине.