Еврокомисията ще предложи още тази седмица нова инициатива за краткосрочна заетост, обяви нейната председателка Урсула фон дер Лайен.

Тя се нарича Sure, или State-supported short-time work (краткосрочна заетост с подкрепата на държавата). Названието означава също така „сигурно“ на английски език.

„Дневният ни живот се промени драматично. Милиони хора хора не могат да ходят на работа, но те трябва да пазаруват и да си плащат сметките. Компаниите продължават да плащат на служителите си, макар в момента да не печелят. Европа идва на помощ“, каза Фон дер Лайен.

Тя изтъкна, че регионите около Милано или Мадрид са част от гръбнака на европейската икономика. Те трябва да бъдат подкрепени, за да се преборят с кризата.

За разработването на Sure в ЕК си извлекли поука от финансовата криза, избухнала през 2008 г. 

Идеята е много проста, увери Урсула фон дер Лайен. И обясни как ще работи схемата:

„Ако няма поръчки и компаниите бездействат поради временен външен шок като коронавируса, те не трябва да уволняват работници.

Те ще ги задържат, дори работата да е по-малко. В свободното време работниците биха могли да бъдат обучавани например на нови умения, от които полза би имала и компанията, и самите те.

Така джобовете на хората няма да бъдат изпразнени по време на кризата. Те ще могат да продължат да плащат своите наеми и да си купуват необходимото.“

Всичко това има положителен ефект и върху икономиката, увери председателката на ЕК. Благодарение на Sure повече хора ще запазят работата си по време на кризата с коронавируса.

Инициативата ще помогне на Италия, Испания и останалите страни, които са най-засегнати от пандемията. И това, според Фон дер Лайен, е европейската солидарност в действие.