Управителят на гръцката централна банка Янис Стурнарас предупреди, че съществува опасност да бъде предизвикана нова криза на публичния дълг в еврозоната, ако страните не предприемат съвместни финансови действия, предаде АНА-МПА, цитирана от БТА.

Пред Блумбърг Стурнарас каза, че за Гърция се предвижда увеличаване на лошите заеми и влошаване на устойчивостта на публичния дълг.

Предложението на управителя на гръцката централна банка е да бъдат емитирани еврооблигации - решение, което се лансира от уязвимите страни от еврозоната, но не се подкрепя от Германия и сателитите й. В последните седмици за тази теза се застъпи и Кристин Лагард - шеф на ЕЦБ.

Стурнарас освен това призова лидерите да спрат да се оплакват и да образуват "мощен съюз" срещу коронавируса. 

"Сега е моментът за общи действия и за солидарност", каза той.

Стурнарас каза още, че Европейският механизъм за стабилност (ESM) играе много важна роля, но условните кредитни линии не са подходящ инструмент в условията на пандемия и "не могат да бъдат приложени при настоящата ситуация".

Управителят на гръцката централна банка прогнозира, че лошите заеми ще се увеличат с 10 до 20 процентни пункта. Той смята още, че е много вероятно да се влоши качеството на активите на банките и да се увеличат още повече необслужваните кредити. 

Стурнарас каза, че въпросът за устойчивостта на дъга е възможно да се появи отново след края на пандемията, което да влоши перспективите за възстановяване.

Той каза, че Европейската централна банка (която планира мерки за количествено облекчаване на стойност над 1 трилион евро) е проявила гъвкавост и здрав разум и призова същото да демонстрират и останалите европейски институции