От днес (1 април) парното ще бъде по-евтино в цялата страна като максималното намаление достига до 26%, докато най-ниското е 8%. Това е решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от днес, което беше съобщено на онлайн пресконференция с участието на Иван Иванов - председател на регулатора. 

Новите цени за месец април са следствие на друго решение - това за свалянето на цената на природния газ с почти 43%. Всичко това стана възможно заради споразумението на България с "Газпром" за намаляване на доставните цени, които години наред бяха твърде високи.

Споразумението дойде, след като ЕК започна антимонополно дело срещу руския гигант и го задължи да свали цените за 8 страни. 

Най-сериозно намаление ще усетят крайните клиенти в София, за които цената пада с малко над 26%. Най-малък е спадът във Варна - малко над 8%.

В другите градове: Враца - 22,5%; Пловдив - 12,11%; Плевен - 15%; Бургас 17%; Велико Търново - 17% и Разград - почти 17%.

Така цената на природния газ от 1 април става 25 лв. за мегаватчас. Това е номинално намаление с почти 19 лв. от сега действащата цена. 

Средно за страната намалението е 21%, по сметките на Иван Иванов. Цената на газта ще бъде променяна всеки месец.

Спад в електроенергията обаче ще има чак от 1 юли, въпреки че цената й също пада. Целта на упражнението е да се генерират средства, които да покрият разходите от 100 млн. лв. на ТЕЦ МАрица изток 2". Тя пък се задължи да произвежда ток за бита заради недостиг на мощности на регулирания пазар. 

След като бъде приет новият закон за енергетиката пък ще стане ясно как клиентите на топлофикациите и другите дружества ще си получат парите от надписаните заради цените на "Газпром" сметки.