Мащабно проучване установи, че ранните мерки като социално дистанциране и строги ограничения на движението на хората са от решаващо значение за ограничаването на разпространението на коронавируса и вече са спасили десетки хиляди животи в цяла Европа, предаде Си Ен Ен.

Учени от Импириъл колидж (Imperial College) в Лондон проучиха мерките в 11 европейски държави и стигнаха до извода, че "те в комплект имат значителен ефект върху предаването на болестта“. Те смятат, че "мерките във всичките 11 страни ще доведат до 59 000 смъртни случая по-малко до 31 март".

Изследователите изчисляват, че в Италия са предотвратени 38 000 смъртни случая (към 31 март), което е почти четири пъти повече от броя на регистрираните смъртни случаи; а в Испания - 16 000, в сравнение със ситуация, в която не са въведени ограничения.

В случая с Италия „въпреки натиска върху здравните системи мерките предотвратяват катастрофа в здравеопазването“.

Изследователите предупреждават да не се облекчават ограниченията, като казват, че „много повече смъртни случаи ще бъдат предотвратени, като се гарантира, че мерките остават в сила, докато заразяването не падне до ниски нива“. И предупреждават, че „за повечето от разглежданите тук държави е твърде рано да сме сигурни, че последните въведени мерки са били ефективни“.

Групата смята, че броят на положително идентифицираните случаи на коронавирус вероятно е много по-малък от общия брой на заразените.

„Смятаме, че е имало много повече заразени, отколкото се съобщава в момента, казват те, - поради фокуса върху тестването в болнични условия, а не в общността.“

Изследователите мислят, че в Италия към 28 март са били заразени 5,9 милиона души, или 9,8% от населението. За Испания смятат, че 15% от населението е било заразено.

Проучването предупреждава, че „много от мерките са въведени едва наскоро и техните ефекти все още не са напълно наблюдавани поради увеличаването на времето между инфекция и смърт.“

Германия например се смята за една от държавите с най-ниски нива на "атака" от страна на вируса - 0,7% от населението, като са заразени 600 000 души. Но там той е на по-ранен етап от разпространението си спрямо Испания или Италия.

В 11-те страни изследователите оценяват средното ниво на „атака“ от вируса или процент на заразени на 4,9%, което според тях предполага, „че населението в Европа не е близо до стаден имунитет“.

В заключенията си учените отбелязват:

"Не можем да кажем със сигурност, че сегашните мерки са контролирали епидемията в Европа; обаче ако настоящите тенденции продължат, има причина за оптимизъм."