Тенис турнир "Уимбълдън" тази година няма да има. Решението бе съобщено преди минути, а причината, разбира се, е пандемията от COVID-19. 

Състезанието не е спирано никога от Втората световна война насам, припомня Би Би Си. 

Турнирът трябваше да се проведе между 29 юни и 12 юли. Целият сезон на тревни кортове е зачеркнат, тъй като няма да има турнири никъде по света поне до 13 юли. 

"Уимбълдън" е поредното голямо спортно събитие, отменено заради коронавируса, след Европейското първенство по футбол и Летните олимпийски игри в Токио, които бяха отложени за догодина. 

Вече бе отменен и другият голям тенис турнир "Ролан Гарос", макар че засега решението е все пак той да се проведе, но не през май - юни, а в края на септември и началото на октомври тази година. 

"Това беше наистина трудно решение. Но го взехме в името на общественото здраве и добруването на всички, които заедно правят така, че "Уимбълдън" да го има", заяви Ян Хюит, председател на обединението на английските тенис клубове  (AELTC).

По думите му още по-трудно е било решението и предвид това, че турнирът досега е бил спиран само заради световните войни.

"Вярваме, че отмяната на състезанието тази година е правилното решение на фона на глобалната криза и мерките за справянето с нея. Вместо това ще използваме ресурсите на "Уимбълдън", за да помогнем на хората. Мислите ни са с всички пострадали от случващото се", добави Хюит.