Университетите вече започнаха да провеждат онлайн предварителните кандидатстудентски изпити. Първите, които се ориентират в тази посока, са Техническият университет в столицата и Химико-технологичнияти металургичен университет.

ТУ проведе теста си по математика още на 28 март, като условието беше студентите да имат достъп до непрекъснат интернет и на него се явиха 500 души. На 4 април университетът ще си постави по-сложна цел - да проведе онлайн изпита си по рисуване за специалността „Инженерен дизайн“.

Единствено изпитът по немски език за Факултета за германско инженерно обучение няма да се проведе по този начин, защото изискванията на партньорите от Германия са той да бъде присъствен. Насрочен е за 30 юни, но при нужда може да бъде изместен по-късно.

ХТМУ също ще проведе изпити по математика и природни науки през образователната си платформа.

„Тъй като ги наблюдаваме в реално време, смятаме, че никой няма да има възможност да преписва“, поясни ректорът на вуза проф. Сеня Терзиева.

Висшето училище първо тествало платформата чрез състезание онлайн, където участниците получили приблизително същия успех, който обикновено се получава в реална среда. ХТМУ е провело и първите онлайн защити на дипломни работи.