УЕФА отложи до "второ нареждане" всичките мачовете в календара си на клубно и национално равнище. Тук попадат срещите от елиминациите в Шампионската лига и Лига Европа, както и баражите за Евро 2020, в които трябваше да участва и българският национален тим.

През миналата седмица централата прехвърли Евро 2020 за следващата година и измести много от двубоите за месеците май и юни, като финалите на турнирите бяха предвидени за края на юни.

Сега и това е под въпрос - дати няма, тъй като никой не знае кога ще приключи пандемията заради коронавируса. Днес УЕФА направи ново видеоконферентно заседание заедно с членките си, Асоциацацията на европейските клубове и синдиката ФИФпро.

Досега България трябваше да знае съдбата си за Европейското. На 26 март селекцията ни трябваше да приеме Унгария в първия бараж. Победителят трябваше да срещне Исландия или Румъния в решителния сблъсък на 30-и. Тези срещи са пратени за 3-8 септември, след като допреди дни новият им график беше за началото на юни.

Целта е да се отвори място за завършване на местните първенства и евротурнирите - през юни и евентуално юли. Преди дни босът на УЕФА Александър Чеферин заяви пред  италианския вестник "Република", че ако сезонът не бъде подновен до края на юни - най-късно, почти сигурно ще трябва да бъде прекратен. Има и сценарий за пренасрочване наесен - преди старта на следващата кампания.

Днес централата препоръча на своите държави членки да направят възможното, за да доиграят първенствата. Това е приоритет. Разбира се, всичко е под въпрос. Повечето шампионати са спрени до края на април. Преди евентуалното рестартиране ще са нужни поне 2-3 седмици за подготовка.

Големи са и въпросителните кога ще започнат предварителните кръгове в евротурнирите - обикновено това става в края на юни и юли. УЕФА следи ситуацията и ще има нови сбирки, на които отново ще решава и пререшава според ситуацията.